March 23, 2018 

Crnogorska Informativna Agencija MINA - Infomont d.o.o.

 

             
Poslednje vijesti:  Pozvali SDP da povuce predsjedniku kandidaturu.   Ostvarili najbolji rezultat u istoriji.   Radmila Petrovic nova predsjednica.   

min@

Glavna Vijest

MINA - Business servis
MINA servis

 

Važno

MINA i MINA - Business su komercijalni agencijski servisi. Ukoliko zelite da koristite  ove servise.
kontaktirajte nas putem
e-mail-a
mnnews
@mnnews.net ili putem
 telefona
 +38220610190

Redakcija

Ul. Bohinjska br 1A
Podgorica
Crna Gora
tel: +38220610100
    
fax:+38220610271

e-mail

desk@mnnews.net

 

© Copyright


Vijesti na sajtu MINA mogu se koristiti isključivo za lično informisanje. Bez pisane dozvole Agencije MINA ili posebnog ugovora nije dopušteno preštampavanje ili korišćenje u elektronskom ili nekom drugom obliku.

© Copyright
MINA
1999 - 2010.
Sva prava zadržana
 

MINA

Javno glasilo
Montena Informativna Agencija - Mina
upisano je u evidenciju javnih  glasila RCG pod rednim brojem 10, od 11.03.2002. kod
Republičkog Sekretarijata za informacije.

Direktor Infomont d.o.o je: Jasa Jovicevic

Gl. i odg. urednik Montena Informativne Agencija - Mina je
Ivica
Seferović.
Urednik Mina - business je Natasa Radanovi
ć
Urednik Mina - Generalnog servisa  je
Milan Žugić

 

 

 

 

 

 Vijesti 
 MINA - Business 
11 February 2017 14:25 pm
*
Stvoreni uslovi za otvaranje Poglavlja 27Podgorica, (MINA) - Crna Gora spremna je za otvaranje poglavlja 27 i moguce je da ce ga otvoriti do kraja godine, a posebnu paznju treba obratiti na vode, upravljanje otpadom i zastitu prirode, ocijenio je predsjednik nadleznog skupstinskog Odbora, Petar Ivanovic.

On je podsjetio da je predvodio proces ispunjenja mjerila i otvaranja tri pregovaracka poglavlja u oblasti poljoprivrede, navodeci da je to zahtjevan posao.

"Podsjecam vas da je u poljoprivredi bilo potrebno usvojiti veliki broj zakona, pripremiti tri strategije i tri akciona plana, sprovesti kategorizaciju objekata u kojima se proizvodi hrana. U oblasti zivotne sredine situacija je malo drugacija", kazao je Ivanovic agenciji MINA.

On je naveo da je dobijeno i ispunjeno jedno mjerilo - usvojena je Nacionalna strategija sa Akcionim planom za period 2016-2020.

"Time su stvoreni uslovi za otvaranje poglavlja 27. Sada je sve u rukama Vlade Crne Gore i Evropske komisije (EK). Moguce je da ce se ovo poglavlje otvoriti do kraja godine", rekao je Ivanovic.

On je istakao da je, shodno strateskim dokumentima, dosadasnjoj praksi i misljenjima EK posebnu paznju potrebno obratiti na oblast voda, upravljanje otpadom i zastitu prirode.

"Sva tri segmenta zahtijevaju velika finansijska ulaganja u infrastrukturu, uspostavljanje zasticenih podrucja i programa NATURA 2000. Ipak, posebno izdvajam segment voda imajuci u vidu bogatstvo kojim Crna Gora raspolaze, a koje mnogi nemarom i neodgovnornoscu iz dana u dan umanjuju", precizirao je Ivanovic.

On je kazao da je svako poglavlje bitno za gradjane Crne Gore, prije svega zbog dostizanja standarda.

"Dostizanjem standarda stvaraju se uslovi za kvaliteniji zivot gradjana, brzi razvoj pojedinih sektora privrede i nize troskove primjene pojedinih sektorskih politika. Tako je i sa zivotnom sredinom. A da bi dostigli vece standarde potrebno je povecati ulaganja u infrastrukturu i povecati investicije u unapredjenje industrijskih tehnologija", porucio je Ivanovic.

Time se, kako je naveo, cine manje stete po sume ili poljoprivredno zemljiste, bolje cuva biodiverzitet i vise postuju prirodni zakoni.

Na pitanje koji su kljucni ekoloski problemi u Crnoj Gori, Ivanovic je rekao da je priroda ucinila svoje i da je sad red na ljude.

"Kljucni ekoloski problemi su upravljanje otpadom, upravljanje komunalnim otpadnim vodama i prilagodjavanje tehnologija ekoloskim standardima u cilju poboljsanja kvaliteta vazduha. Da bi rijesili ove probleme potrebno je izdvojiti velika finansijska sredstva", naglasio je Ivanovic.

Prema njegovim rijecima, kako Crna Gora nema dovoljno novca za sve, postavlja se pitanje prioriteta.

"To znaci da se mora znati sta je prece od cega. Na primjer, da li je vaznije isplatiti socijalnu podrsku majkama sa troje djece koja je u nepravedan polozaj dovela vecinu vrijednih i radnih zena ili investirati u tehnologije koje ce ocuvati cist vazduh ili vodu za sve gradjane Crne Gore?", rekao je Ivanovic

On je upitao da li je vaznije da drzava finanira potrosnju ili da investira razvoj i buducnost svih gradjana.

"Naravno, drzavna i lokalne uprave imaju mogucnost za povlacenje sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije kojima se moze rijesiti dio, ali ne i svi problemi. Ali, za tako nesto potrebna su specificna znanja i vjestine kojih, koliko primjecujem, u Crnoj Gori nema dovoljno", smatra Ivanovic.

Komentarisuci problem postojecih neuredjenih deponija u Niksicu, Podgorici i na Cetinju, on je naveo da su strateska i planska dokumenta u oblasti upravljanja otpadom usvojena.

Postoji, kako je dodao, Strategija upravljanja otpadom Crne Gore do 2030.

Ivanovic je podsjetio da postoji i Drzavni plan upravljanja otpadom za period 2015-2020, lokalni planovi upravljanja otpadom.

"Izgleda da papira ne fali. Ali fali rada. Jednostavno treba raditi vise", porucio je Ivanovic.

On je naveo da je Podgorica osnovala vlastito preduzece "Deponija" koje upravlja sanitarnom deponijom na lokaciji "Livade" i zakljucila ugovore o uslovima obrade otpada prikupljenog sa podrucja opstine Danilovgrad i Prijestonice Cetinje.

Prema njegovim rijecima, Opstine Niksic, Pluzine i Savnik osnovale su preduzece "Budos" sa ciljem da ono bude zaduzeno za upravljanje regionalnim centrom za obradu otpada na lokaciji Budos u Niksicu, nakon njegove izgradnje.

"Drzavni plan upravljanja otpadom razmatrao je tri opcije za rjesavanje pitanja upravljanja otpadom u ovim opstinama - od formiranje jedinstvenog regiona za upravljanje otpadom iz svih opstina, preko opcije formiranja tri, do opcije formiranja pet regionalnih centara za upravljanje otpadom. Svakoj opciji nedostaje detaljna studija izvodljivosti", precizirao je Ivanovic.

Upitan da li ce kao predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje preduzeti nesto po pitanju zagadjenosti vazduha u Pljevljima, Ivanovic je kazao da ne pripada ljudima koji vole mnogo da pricaju.

"Vise volim da radim i da rezultati pricaju. Takodje, ne zelim da prisvajam rezultate rada drugih", naveo je Ivanovic.

On je rekao da je provjerio dokumentaciju i vidio da je u vise navrata, u ranijem sazivu, Odbor za poljoprivredu, turizam, ekologiju i prostorno planiranje razmatrao informacije o zagadjenju u Pljevljima i uputio Skupstini niz zakljucaka sa predlogom mjera za pracenje stanja u Pljevljima i smanjenje negativnog uticaja na kvalitet vazduha.

Ivanovic je podsjetio da je Skupstina na devetoj sjednici jesenjeg zasjedanja u 2014. godini usvojila Zakljucke koje je predlozio Odbor.

"Ali koja je korist donositi zakljucke ako se isti ne realizuju. Dobro je da su napravljene analize, da je razmotrena situacija, da su usvojeni zakljucci... ali bez konkretnog rada nema nikakve koristi. A taj konkretan rad nije u nadleznosti Odbora, vec drugih institucija. Zato svako treba da radi svoj posao", porucio je Ivanovic.

Tekst je dio projekta "Jacanje kapaciteta za bolju zivotnu sredinu u Crnoj Gori" koji realizuje nevladina organizacija Green Home, a koji finansira Evropske unije kroz pretpristupnu IPA podrsku.


 

12 March 2018 14:44 pm
Pozvali SDP da povuce predsjedniku kandidaturu

Podgorica, (MINA) - Gradjanski pokret URA pozvao je Socijaldemokratsku partiju (SDP) da pokaze politiku sirinu i odgovornost prema gradjanima Crne Gore i povuce najavljenu predsjednicku kandidaturu, kako bi opozicija zajednikim snagama pobijedila Demokratsku partiju socijalista (DPS). U reagova... >> Opsirnije >>


12 March 2018 14:43 pm
Ostvarili najbolji rezultat u istoriji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni avio-prevoznik, Montenegro Airlines (MA), ostvario je u prosloj godini jedan od najboljih rezultata u svojoj istoriji, saopstio je izvrsni direktor Zivko Banjevic i dodao da u ovogodisnjem ljetnjem periodu planiraju povecanje broja rotacija prema stalnim i s... >> Opsirnije >>


12 March 2018 14:42 pm
Radmila Petrovic nova predsjednica

Podgorica, (MINA) - Bivsa rukometasica Radmila Petrovic nova je predsjednica Upravnog odbora Buducnosti, odlcueno je na Skupstini tog zenskog rukometnog kluba. Ona je na funkciju izabrana jednoglasno. Petrovic je na elu kluba zamijenila Predraga Boskovica, koji je na Skupstini podnio ostav... >> Opsirnije >>


22 February 2018 10:48 am
Svjetski i regionalni mediji o eksploziji u Podgorici

Podgorica, (MINA) - Najznacajniji svjetski i regionalni mediji pisu danas o napadu bombom na ambasadu Sjedinjenih Americkih Drzava (SAD) u Podgorici. Novinska agencija Reuters u informaciji na naslovnoj strani, pozivajuci se na Vladu, pise da je nepoznata osoba bacila eksplozivnu napravu, vjero... >> Opsirnije >>


22 February 2018 10:37 am
Rade na identifikacije osobe koja je bacila bombu

Podgorica, (MINA) - Crnogorska policija intenzivno radi na identifikaciji osobe koje je bacila bombu u dvoriste Ambasade Sjedinjenih Americkih Drzava (SAD) u Podgorici, nakon cega je izvrsila samoubistvo Iz Uprave policije su kazali da je sinoc oko ponoci Dezurnoj sluzbi Centra bezbjednosti (C... >> Opsirnije >>


23 September 2017 18:46 pm
Slucaj Radovic i crkveno pitanje rjesavati po makedonskom modelu

Podgorica, (MINA) - Crkveno pitanje u Crnoj Gori treba rjesavati kako je to uradjeno u Makedoniji, gdje su shvatili da bez njega nema ni trajnog rjesavanja drzavnog pitanja, ocijenio je prezviter Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Lav Lajovic. "Slucaj (Amfilohija) Radovica, a i crkveno pitanje... >> Opsirnije >>


10 September 2017 12:12 pm
Novi zakon za ravnomjeran i regionalno uravnotezen prostorni razvo

Podgorica, (MINA) - Crnogorski prostor nije velik, ali je po ljepoti jedinstven sto obavezuje da se njime bave najbolji i najiskusniji eksperti iz oblasti odrzivog prostornog razvoja, ne samo iz Crne Gore vec i svijeta, rekao je ministar odrzivog razvoja i turizma Pavle Radulovic. On je kazao d... >> Opsirnije >>


20 July 2017 13:36 pm
Vatrogascima po 400 EUR

Podgorica, (MINA) - Vlada ce izdvojiti 230 hiljada EUR kao nagradu pripadnicima sluzbi zastite i spasavanja i dodijeliti po 400 EUR svakom vatrogascu na terenu zbog izuzetno profesionalnog odnosa. Kako je objavljeno na zvanicnom tviter nalogu Vlade, na danasnjoj sjednici razmotrena je Informaci... >> Opsirnije >>


29 June 2017 12:41 pm
Ne prodaju Societe Generale banku Montenegro

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Societe Generale grupa nije u procesu prodaje banke u Crnoj Gori, jer je zadovoljna njenim rezultatima i sposobnoscu da ostvari profitabilan rast zahvaljujuci posvecenosti i kvalitetu menadzmenta i zaposlenih, saopstio je regionalni direktor grupe za Balkan, Jean-Phili... >> Opsirnije >>


12 June 2017 11:01 am
Za pet mjeseci naplatili 245,82 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Uprava carina je u prvih pet mjeseci ove godine naplatila 245,82 miliona EUR prihoda sto je za 18,05 odsto vise nego u istom periodu prethodne, saopstio je njen direktor Vladan Jokovic. "Prihodi, za ciju naplatu je zaduzena Uprava carina, kontinuirano rastu. Za prvi... >> Opsirnije >>


 

 

23 March 2018 11:03 am
PU organizuje praksu za studente Pravnog fakulteta
23 March 2018 10:00 am
Splasnulo poslovno raspoloženje među njemačkim preduzećima
23 March 2018 09:28 am
Vol strit potonuo više od dva odsto
23 March 2018 09:02 am
Trump potpisao memorandum o uvođenju carina na uvoz kineske robe
23 March 2018 08:48 am
Westfield postao najveći evropski šoping centar
23 March 2018 08:32 am
Država povrijedila pravo Montemlinu na suđenje u razumnom roku
23 March 2018 08:12 am
Bjelasica Rada prodata za više od milion EUR
23 March 2018 07:59 am
Najava događaja za 23. mart
23 March 2018 07:51 am
Cijene žitarica CME-a
23 March 2018 07:51 am
Cijene električne energije EPEXSPOT-a
23 March 2018 07:49 am
Cijene metala COMEX/NYMEX-a
23 March 2018 07:48 am
Kursna lista za 23. mart
23 March 2018 07:47 am
Cijena nafte, lož ulja i prirodnog gasa OPEC-a
23 March 2018 07:30 am
Cijene nafte ispod 69 USD
23 March 2018 07:00 am
Stečajna uprava vratila Pejoviću mjenicu od 6,98 miliona
Svi naslovi... 
 MINA  
23 March 2018 11:34 am
Zakazana saslušanja Radunovića, Medojevića, Danilovića
23 March 2018 11:29 am
Vojnici umirali jer im je davana pogrešna krv
23 March 2018 10:59 am
Bečić: Tražimo slobodne izbore i mirnu smjenu vlasti
23 March 2018 10:51 am
Sjutra tradicionalni karate turnir u Pljevljima
23 March 2018 10:28 am
U roku dostavljeni četvrti petnaestodnevni izvještaji
23 March 2018 09:51 am
I EU povlači ambasadora iz Moskve
23 March 2018 09:13 am
Tramp nastavlja da smjenjuje i postavlja putem Tvitera
23 March 2018 09:13 am
Dopuna najave događaja
23 March 2018 08:55 am
Rođene šest beba
23 March 2018 08:49 am
U 13 nezgoda tri osobe teže povrijeđene
23 March 2018 08:19 am
Bez građevinske dozvole preko 40 hiljada objekata
23 March 2018 07:59 am
Najava događaja za 23. mart
23 March 2018 07:41 am
Danas višesatna isključenja struje
23 March 2018 07:29 am
Crna Gora u Nikoziji sa Kiprom
23 March 2018 07:20 am
Oprezno zbog snijega i poledice
Svi naslovi... 
 
 

 

 

© Copyright MINA - 1999 - 2010. Sva prava zadržana
designed by MNDesign Web Studio, 1999-2010 ....
webmaster