May 23, 2017 

Crnogorska Informativna Agencija MINA - Infomont d.o.o.

 

             
Poslednje vijesti:  Intezivirati prikupljanje podataka o kriminalnim grupama.   Neagu: Sanse podjednake.   Predlog zakona o Protokolu naredne sedmice.   

min@

Glavna Vijest

MINA - Business servis
MINA servis

 

Važno

MINA i MINA - Business su komercijalni agencijski servisi. Ukoliko zelite da koristite  ove servise.
kontaktirajte nas putem
e-mail-a
mnnews
@mnnews.net ili putem
 telefona
 +38220610190

Redakcija

Ul. Bohinjska br 1A
Podgorica
Crna Gora
tel: +38220610100
    
fax:+38220610271

e-mail

desk@mnnews.net

 

© Copyright


Vijesti na sajtu MINA mogu se koristiti isključivo za lično informisanje. Bez pisane dozvole Agencije MINA ili posebnog ugovora nije dopušteno preštampavanje ili korišćenje u elektronskom ili nekom drugom obliku.

© Copyright
MINA
1999 - 2010.
Sva prava zadržana
 

MINA

Javno glasilo
Montena Informativna Agencija - Mina
upisano je u evidenciju javnih  glasila RCG pod rednim brojem 10, od 11.03.2002. kod
Republičkog Sekretarijata za informacije.

Direktor Infomont d.o.o je: Jasa Jovicevic

Gl. i odg. urednik Montena Informativne Agencija - Mina je
Ivica
Seferović.
Urednik Mina - business je Natasa Radanovi
ć
Urednik Mina - Generalnog servisa  je
Milan Žugić

 

 

 

 

 

 Vijesti 
 MINA - Business 
11 February 2017 14:25 pm
*
Stvoreni uslovi za otvaranje Poglavlja 27Podgorica, (MINA) - Crna Gora spremna je za otvaranje poglavlja 27 i moguce je da ce ga otvoriti do kraja godine, a posebnu paznju treba obratiti na vode, upravljanje otpadom i zastitu prirode, ocijenio je predsjednik nadleznog skupstinskog Odbora, Petar Ivanovic.

On je podsjetio da je predvodio proces ispunjenja mjerila i otvaranja tri pregovaracka poglavlja u oblasti poljoprivrede, navodeci da je to zahtjevan posao.

"Podsjecam vas da je u poljoprivredi bilo potrebno usvojiti veliki broj zakona, pripremiti tri strategije i tri akciona plana, sprovesti kategorizaciju objekata u kojima se proizvodi hrana. U oblasti zivotne sredine situacija je malo drugacija", kazao je Ivanovic agenciji MINA.

On je naveo da je dobijeno i ispunjeno jedno mjerilo - usvojena je Nacionalna strategija sa Akcionim planom za period 2016-2020.

"Time su stvoreni uslovi za otvaranje poglavlja 27. Sada je sve u rukama Vlade Crne Gore i Evropske komisije (EK). Moguce je da ce se ovo poglavlje otvoriti do kraja godine", rekao je Ivanovic.

On je istakao da je, shodno strateskim dokumentima, dosadasnjoj praksi i misljenjima EK posebnu paznju potrebno obratiti na oblast voda, upravljanje otpadom i zastitu prirode.

"Sva tri segmenta zahtijevaju velika finansijska ulaganja u infrastrukturu, uspostavljanje zasticenih podrucja i programa NATURA 2000. Ipak, posebno izdvajam segment voda imajuci u vidu bogatstvo kojim Crna Gora raspolaze, a koje mnogi nemarom i neodgovnornoscu iz dana u dan umanjuju", precizirao je Ivanovic.

On je kazao da je svako poglavlje bitno za gradjane Crne Gore, prije svega zbog dostizanja standarda.

"Dostizanjem standarda stvaraju se uslovi za kvaliteniji zivot gradjana, brzi razvoj pojedinih sektora privrede i nize troskove primjene pojedinih sektorskih politika. Tako je i sa zivotnom sredinom. A da bi dostigli vece standarde potrebno je povecati ulaganja u infrastrukturu i povecati investicije u unapredjenje industrijskih tehnologija", porucio je Ivanovic.

Time se, kako je naveo, cine manje stete po sume ili poljoprivredno zemljiste, bolje cuva biodiverzitet i vise postuju prirodni zakoni.

Na pitanje koji su kljucni ekoloski problemi u Crnoj Gori, Ivanovic je rekao da je priroda ucinila svoje i da je sad red na ljude.

"Kljucni ekoloski problemi su upravljanje otpadom, upravljanje komunalnim otpadnim vodama i prilagodjavanje tehnologija ekoloskim standardima u cilju poboljsanja kvaliteta vazduha. Da bi rijesili ove probleme potrebno je izdvojiti velika finansijska sredstva", naglasio je Ivanovic.

Prema njegovim rijecima, kako Crna Gora nema dovoljno novca za sve, postavlja se pitanje prioriteta.

"To znaci da se mora znati sta je prece od cega. Na primjer, da li je vaznije isplatiti socijalnu podrsku majkama sa troje djece koja je u nepravedan polozaj dovela vecinu vrijednih i radnih zena ili investirati u tehnologije koje ce ocuvati cist vazduh ili vodu za sve gradjane Crne Gore?", rekao je Ivanovic

On je upitao da li je vaznije da drzava finanira potrosnju ili da investira razvoj i buducnost svih gradjana.

"Naravno, drzavna i lokalne uprave imaju mogucnost za povlacenje sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije kojima se moze rijesiti dio, ali ne i svi problemi. Ali, za tako nesto potrebna su specificna znanja i vjestine kojih, koliko primjecujem, u Crnoj Gori nema dovoljno", smatra Ivanovic.

Komentarisuci problem postojecih neuredjenih deponija u Niksicu, Podgorici i na Cetinju, on je naveo da su strateska i planska dokumenta u oblasti upravljanja otpadom usvojena.

Postoji, kako je dodao, Strategija upravljanja otpadom Crne Gore do 2030.

Ivanovic je podsjetio da postoji i Drzavni plan upravljanja otpadom za period 2015-2020, lokalni planovi upravljanja otpadom.

"Izgleda da papira ne fali. Ali fali rada. Jednostavno treba raditi vise", porucio je Ivanovic.

On je naveo da je Podgorica osnovala vlastito preduzece "Deponija" koje upravlja sanitarnom deponijom na lokaciji "Livade" i zakljucila ugovore o uslovima obrade otpada prikupljenog sa podrucja opstine Danilovgrad i Prijestonice Cetinje.

Prema njegovim rijecima, Opstine Niksic, Pluzine i Savnik osnovale su preduzece "Budos" sa ciljem da ono bude zaduzeno za upravljanje regionalnim centrom za obradu otpada na lokaciji Budos u Niksicu, nakon njegove izgradnje.

"Drzavni plan upravljanja otpadom razmatrao je tri opcije za rjesavanje pitanja upravljanja otpadom u ovim opstinama - od formiranje jedinstvenog regiona za upravljanje otpadom iz svih opstina, preko opcije formiranja tri, do opcije formiranja pet regionalnih centara za upravljanje otpadom. Svakoj opciji nedostaje detaljna studija izvodljivosti", precizirao je Ivanovic.

Upitan da li ce kao predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje preduzeti nesto po pitanju zagadjenosti vazduha u Pljevljima, Ivanovic je kazao da ne pripada ljudima koji vole mnogo da pricaju.

"Vise volim da radim i da rezultati pricaju. Takodje, ne zelim da prisvajam rezultate rada drugih", naveo je Ivanovic.

On je rekao da je provjerio dokumentaciju i vidio da je u vise navrata, u ranijem sazivu, Odbor za poljoprivredu, turizam, ekologiju i prostorno planiranje razmatrao informacije o zagadjenju u Pljevljima i uputio Skupstini niz zakljucaka sa predlogom mjera za pracenje stanja u Pljevljima i smanjenje negativnog uticaja na kvalitet vazduha.

Ivanovic je podsjetio da je Skupstina na devetoj sjednici jesenjeg zasjedanja u 2014. godini usvojila Zakljucke koje je predlozio Odbor.

"Ali koja je korist donositi zakljucke ako se isti ne realizuju. Dobro je da su napravljene analize, da je razmotrena situacija, da su usvojeni zakljucci... ali bez konkretnog rada nema nikakve koristi. A taj konkretan rad nije u nadleznosti Odbora, vec drugih institucija. Zato svako treba da radi svoj posao", porucio je Ivanovic.

Tekst je dio projekta "Jacanje kapaciteta za bolju zivotnu sredinu u Crnoj Gori" koji realizuje nevladina organizacija Green Home, a koji finansira Evropske unije kroz pretpristupnu IPA podrsku.


 

07 April 2017 14:27 pm
Intezivirati prikupljanje podataka o kriminalnim grupama

Podgorica, (MINA) - Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) treba da intezivira mjere i radnje u cilju prikupljanja podataka o djelovanju u sukobima i potencijalnim obracunima izmedju organizovanih kriminalnih grupa u Crnoj Gori i regionu, posebno imajuci u vidu predstojecu turisticku sezonu. ... >> Opsirnije >>


07 April 2017 14:15 pm
Neagu: Sanse podjednake

Podgorica, (MINA) - U duelu Buducnosti i Larvika nema favorita i sanse za plasman na finalni turnir su podjednake, smatra desni bek podgorickog tima, Rumunka Kristina Neagu. Buducnost i Larvik odigrace u nedjelju u Podgorici prvu utakmicu cetvrtfinala Lige evrpskih sampiona. Neagu ocekuje ... >> Opsirnije >>


07 April 2017 10:35 am
Predlog zakona o Protokolu naredne sedmice

Podgorica, (MINA) - Predlog zakona o potvrdjivanju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u mogao bi biti utvrdjen naredne sedmice, saopsteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS), dok iz Demokratskog fronta (DF) porucuju da se o interesima gradjana ne moze razgovarati bez referenduma. Po... >> Opsirnije >>


07 April 2017 10:30 am
Isat Boljevic uhapsen na prelazu Bozaj

Podgorica, (MINA) - Predsjednik borda direktora Novog duvanskog kombinata (NDK) Isat Boljevic uhapsen je na granicnom prelazu Bozaj, receno je Vijestima iz Uprave policije. Policija je tragala za njim zbog umijesanosti u sverc cigareta zaplijenjenih na Karabuskom polju, nadomak Podgorice. Sp... >> Opsirnije >>


05 April 2017 20:04 pm
Markovic: Nezadovoljan sam stanjem u zdravstvu

Podgorica, (MINA) - Premijer Dusko Markovic saopstio je da je nezadovoljan stanjem u crnogorskom zdravstvu i ocijenio da se racionalnim koriscenjem novca koji je opredijeljen u te svrhe moze kvalitetnije raditi u toj oblasti. "Nezadovoljan sam, ne samo po odnosu kvaliteta, nego i po osnovu nera... >> Opsirnije >>


05 April 2017 10:53 am
Vlada priprema zakon o ratifikaciji Protokola

Podgorica, (MINA) - Crnogorska Vlada pocela je rad na prijedlogu zakona o ratifikaciji Protokola o pristupanju NATO-u, saznaje Pobjeda. Izvor lista iz vrha izvrsne vlasti saopstio je da bi predlog zakona o ratifikaciji trebalo da bude utvrdjen na nekoj od narednih sjednica Vlade, a potom poslat... >> Opsirnije >>


04 April 2017 15:36 pm
Planiraju gradnju u naselju Lustica Bay Centrale

Tivat, (MINA-BUSINESS) - Kompanija Lustica Development pocela je planiranje gradnje i prodaju buducih stambenih objekata u novoj oblasti kompleksa - naselju Lustica Bay Centrale, koje je planirano na povrsini od oko 240 hiljada metara kvadratnih i bice povezano sa obliznjim Radovicima. Direktor... >> Opsirnije >>


04 April 2017 15:28 pm
Buduci lideri da nastave utabanim putem razvoja

Podgorica, (MINA) - Studentima, medju kojima su buduci lideri, ostaje zadatak da nastave utabanim putem ka daljem razvoju moderne Crne Gore, porucio je predsjednik crnogorskog parlamenta, Ivan Brajovic. Danas je, povodom 4. aprila, Dana studenata Crne Gore, odrzana treca sjednica Studentskog pa... >> Opsirnije >>


03 April 2017 15:34 pm
Najmanje deset poginulih u eksploziji u metrou

Sankt Peterburg, (MINA) - Najmanje deset osoba je poginulo u eksploziji u metrou u Sankt Peterburgu. Agencije prenose, pozivajuci se na policijske izvore, da je 50 lica ranjeno u eksploziji. Navodi se da medju ranjenima ima i djece. Kako navode ruski mediji, uredjaj koji je eksplodirao b... >> Opsirnije >>


03 April 2017 14:45 pm
Na novom spisku 54 kompanije vise

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Centralna banka (CBCG) objavila je danas novi spisak preduzeca sa blokiranim racunima, na kojem se nalaze 54 kompanije vise nego na prethodnom. Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa Zakonom o platnom prometu objavljuje mjesecno, nalazi se 15,59 hiljada kompanija sa... >> Opsirnije >>


 

 

23 May 2017 16:10 pm
Fiskalna održivost ide uporedo sa strukturnim reformama
23 May 2017 16:00 pm
Pregled vijesti do 16 sati
23 May 2017 15:31 pm
Brendiranjem do prepoznatljivosti na tržištu
23 May 2017 14:51 pm
Neto dobit povećana 6,7 puta
23 May 2017 14:23 pm
Poslovno povjerenje na najvišem nivou
23 May 2017 13:48 pm
Na Žabljaku očekuju dobru sezonu
23 May 2017 13:17 pm
Regionalna saradnja šansa za iskorak
23 May 2017 12:50 pm
Marković: Benefiti se mogu očekivati za tri godine
23 May 2017 12:01 pm
Pregled vijesti do 12 sati
23 May 2017 11:07 am
Sjever Crne Gore među destinacijama koje treba posjetiti
23 May 2017 10:05 am
Japan u aprilu ostvario suficit
23 May 2017 09:32 am
Rast dionica na Vol stritu
23 May 2017 09:02 am
Cijene nafte iznad 54 USD
23 May 2017 08:30 am
Banke uložile 21 odsto BDP-a
23 May 2017 08:02 am
Za godinu izgubili 28 miliona EUR
Svi naslovi... 
 MINA  
23 May 2017 18:26 pm
Makron: U Mančesteru napadnuta cijela Evropa
23 May 2017 17:24 pm
Povećane mjere bezbjednosti i prisustvo policije u Londonu
23 May 2017 16:34 pm
Sjutra prvi Demokratski forum
23 May 2017 15:17 pm
ID preuzela odgovornost za napad u Mančesteru
23 May 2017 14:46 pm
Marović: Vlast odbija da inicira razgovore o krizi
23 May 2017 14:15 pm
Brajović: Sve političke snage treba da pokažu odgovornost
23 May 2017 13:39 pm
Visokoškolci sa FTH-a dobro pozicionirani u turističkoj privredi
23 May 2017 12:59 pm
Komunisti iz Nikšića nose štafetu u Kuću cvijeća
23 May 2017 12:46 pm
Ministarstvo dostavilo upustvo za pisanje izvještaja o trošenju novca
23 May 2017 12:31 pm
Normativno urediti odnos poslanika prema obavezama
23 May 2017 12:13 pm
Crnogorske fudbalerke u Varni
23 May 2017 12:08 pm
Crna Gora na startu sa Rusijom
23 May 2017 12:03 pm
Tumbaković objavio spisak za Iran i Jermeniju
23 May 2017 12:00 pm
Distanca sa Rusijom nije opredjeljenje crnogorske Vlade
23 May 2017 11:47 am
Povrijeđene tri osobe u Stubici kod Nikšića
Svi naslovi... 
 
 

 

 

© Copyright MINA - 1999 - 2010. Sva prava zadržana
designed by MNDesign Web Studio, 1999-2010 ....
webmaster