January 23, 2018 

Crnogorska Informativna Agencija MINA - Infomont d.o.o.

 

             
Poslednje vijesti:  Slucaj Radovic i crkveno pitanje rjesavati po makedonskom modelu .   Novi zakon za ravnomjeran i regionalno uravnotezen prostorni razvo.   Vatrogascima po 400 EUR.   

min@

Glavna Vijest

MINA - Business servis
MINA servis

 

Važno

MINA i MINA - Business su komercijalni agencijski servisi. Ukoliko zelite da koristite  ove servise.
kontaktirajte nas putem
e-mail-a
mnnews
@mnnews.net ili putem
 telefona
 +38220610190

Redakcija

Ul. Bohinjska br 1A
Podgorica
Crna Gora
tel: +38220610100
    
fax:+38220610271

e-mail

desk@mnnews.net

 

© Copyright


Vijesti na sajtu MINA mogu se koristiti isključivo za lično informisanje. Bez pisane dozvole Agencije MINA ili posebnog ugovora nije dopušteno preštampavanje ili korišćenje u elektronskom ili nekom drugom obliku.

© Copyright
MINA
1999 - 2010.
Sva prava zadržana
 

MINA

Javno glasilo
Montena Informativna Agencija - Mina
upisano je u evidenciju javnih  glasila RCG pod rednim brojem 10, od 11.03.2002. kod
Republičkog Sekretarijata za informacije.

Direktor Infomont d.o.o je: Jasa Jovicevic

Gl. i odg. urednik Montena Informativne Agencija - Mina je
Ivica
Seferović.
Urednik Mina - business je Natasa Radanovi
ć
Urednik Mina - Generalnog servisa  je
Milan Žugić

 

 

 

 

 

 Vijesti 
 MINA - Business 
11 February 2017 14:25 pm
*
Stvoreni uslovi za otvaranje Poglavlja 27Podgorica, (MINA) - Crna Gora spremna je za otvaranje poglavlja 27 i moguce je da ce ga otvoriti do kraja godine, a posebnu paznju treba obratiti na vode, upravljanje otpadom i zastitu prirode, ocijenio je predsjednik nadleznog skupstinskog Odbora, Petar Ivanovic.

On je podsjetio da je predvodio proces ispunjenja mjerila i otvaranja tri pregovaracka poglavlja u oblasti poljoprivrede, navodeci da je to zahtjevan posao.

"Podsjecam vas da je u poljoprivredi bilo potrebno usvojiti veliki broj zakona, pripremiti tri strategije i tri akciona plana, sprovesti kategorizaciju objekata u kojima se proizvodi hrana. U oblasti zivotne sredine situacija je malo drugacija", kazao je Ivanovic agenciji MINA.

On je naveo da je dobijeno i ispunjeno jedno mjerilo - usvojena je Nacionalna strategija sa Akcionim planom za period 2016-2020.

"Time su stvoreni uslovi za otvaranje poglavlja 27. Sada je sve u rukama Vlade Crne Gore i Evropske komisije (EK). Moguce je da ce se ovo poglavlje otvoriti do kraja godine", rekao je Ivanovic.

On je istakao da je, shodno strateskim dokumentima, dosadasnjoj praksi i misljenjima EK posebnu paznju potrebno obratiti na oblast voda, upravljanje otpadom i zastitu prirode.

"Sva tri segmenta zahtijevaju velika finansijska ulaganja u infrastrukturu, uspostavljanje zasticenih podrucja i programa NATURA 2000. Ipak, posebno izdvajam segment voda imajuci u vidu bogatstvo kojim Crna Gora raspolaze, a koje mnogi nemarom i neodgovnornoscu iz dana u dan umanjuju", precizirao je Ivanovic.

On je kazao da je svako poglavlje bitno za gradjane Crne Gore, prije svega zbog dostizanja standarda.

"Dostizanjem standarda stvaraju se uslovi za kvaliteniji zivot gradjana, brzi razvoj pojedinih sektora privrede i nize troskove primjene pojedinih sektorskih politika. Tako je i sa zivotnom sredinom. A da bi dostigli vece standarde potrebno je povecati ulaganja u infrastrukturu i povecati investicije u unapredjenje industrijskih tehnologija", porucio je Ivanovic.

Time se, kako je naveo, cine manje stete po sume ili poljoprivredno zemljiste, bolje cuva biodiverzitet i vise postuju prirodni zakoni.

Na pitanje koji su kljucni ekoloski problemi u Crnoj Gori, Ivanovic je rekao da je priroda ucinila svoje i da je sad red na ljude.

"Kljucni ekoloski problemi su upravljanje otpadom, upravljanje komunalnim otpadnim vodama i prilagodjavanje tehnologija ekoloskim standardima u cilju poboljsanja kvaliteta vazduha. Da bi rijesili ove probleme potrebno je izdvojiti velika finansijska sredstva", naglasio je Ivanovic.

Prema njegovim rijecima, kako Crna Gora nema dovoljno novca za sve, postavlja se pitanje prioriteta.

"To znaci da se mora znati sta je prece od cega. Na primjer, da li je vaznije isplatiti socijalnu podrsku majkama sa troje djece koja je u nepravedan polozaj dovela vecinu vrijednih i radnih zena ili investirati u tehnologije koje ce ocuvati cist vazduh ili vodu za sve gradjane Crne Gore?", rekao je Ivanovic

On je upitao da li je vaznije da drzava finanira potrosnju ili da investira razvoj i buducnost svih gradjana.

"Naravno, drzavna i lokalne uprave imaju mogucnost za povlacenje sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije kojima se moze rijesiti dio, ali ne i svi problemi. Ali, za tako nesto potrebna su specificna znanja i vjestine kojih, koliko primjecujem, u Crnoj Gori nema dovoljno", smatra Ivanovic.

Komentarisuci problem postojecih neuredjenih deponija u Niksicu, Podgorici i na Cetinju, on je naveo da su strateska i planska dokumenta u oblasti upravljanja otpadom usvojena.

Postoji, kako je dodao, Strategija upravljanja otpadom Crne Gore do 2030.

Ivanovic je podsjetio da postoji i Drzavni plan upravljanja otpadom za period 2015-2020, lokalni planovi upravljanja otpadom.

"Izgleda da papira ne fali. Ali fali rada. Jednostavno treba raditi vise", porucio je Ivanovic.

On je naveo da je Podgorica osnovala vlastito preduzece "Deponija" koje upravlja sanitarnom deponijom na lokaciji "Livade" i zakljucila ugovore o uslovima obrade otpada prikupljenog sa podrucja opstine Danilovgrad i Prijestonice Cetinje.

Prema njegovim rijecima, Opstine Niksic, Pluzine i Savnik osnovale su preduzece "Budos" sa ciljem da ono bude zaduzeno za upravljanje regionalnim centrom za obradu otpada na lokaciji Budos u Niksicu, nakon njegove izgradnje.

"Drzavni plan upravljanja otpadom razmatrao je tri opcije za rjesavanje pitanja upravljanja otpadom u ovim opstinama - od formiranje jedinstvenog regiona za upravljanje otpadom iz svih opstina, preko opcije formiranja tri, do opcije formiranja pet regionalnih centara za upravljanje otpadom. Svakoj opciji nedostaje detaljna studija izvodljivosti", precizirao je Ivanovic.

Upitan da li ce kao predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje preduzeti nesto po pitanju zagadjenosti vazduha u Pljevljima, Ivanovic je kazao da ne pripada ljudima koji vole mnogo da pricaju.

"Vise volim da radim i da rezultati pricaju. Takodje, ne zelim da prisvajam rezultate rada drugih", naveo je Ivanovic.

On je rekao da je provjerio dokumentaciju i vidio da je u vise navrata, u ranijem sazivu, Odbor za poljoprivredu, turizam, ekologiju i prostorno planiranje razmatrao informacije o zagadjenju u Pljevljima i uputio Skupstini niz zakljucaka sa predlogom mjera za pracenje stanja u Pljevljima i smanjenje negativnog uticaja na kvalitet vazduha.

Ivanovic je podsjetio da je Skupstina na devetoj sjednici jesenjeg zasjedanja u 2014. godini usvojila Zakljucke koje je predlozio Odbor.

"Ali koja je korist donositi zakljucke ako se isti ne realizuju. Dobro je da su napravljene analize, da je razmotrena situacija, da su usvojeni zakljucci... ali bez konkretnog rada nema nikakve koristi. A taj konkretan rad nije u nadleznosti Odbora, vec drugih institucija. Zato svako treba da radi svoj posao", porucio je Ivanovic.

Tekst je dio projekta "Jacanje kapaciteta za bolju zivotnu sredinu u Crnoj Gori" koji realizuje nevladina organizacija Green Home, a koji finansira Evropske unije kroz pretpristupnu IPA podrsku.


 

23 September 2017 18:46 pm
Slucaj Radovic i crkveno pitanje rjesavati po makedonskom modelu

Podgorica, (MINA) - Crkveno pitanje u Crnoj Gori treba rjesavati kako je to uradjeno u Makedoniji, gdje su shvatili da bez njega nema ni trajnog rjesavanja drzavnog pitanja, ocijenio je prezviter Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Lav Lajovic. "Slucaj (Amfilohija) Radovica, a i crkveno pitanje... >> Opsirnije >>


10 September 2017 12:12 pm
Novi zakon za ravnomjeran i regionalno uravnotezen prostorni razvo

Podgorica, (MINA) - Crnogorski prostor nije velik, ali je po ljepoti jedinstven sto obavezuje da se njime bave najbolji i najiskusniji eksperti iz oblasti odrzivog prostornog razvoja, ne samo iz Crne Gore vec i svijeta, rekao je ministar odrzivog razvoja i turizma Pavle Radulovic. On je kazao d... >> Opsirnije >>


20 July 2017 13:36 pm
Vatrogascima po 400 EUR

Podgorica, (MINA) - Vlada ce izdvojiti 230 hiljada EUR kao nagradu pripadnicima sluzbi zastite i spasavanja i dodijeliti po 400 EUR svakom vatrogascu na terenu zbog izuzetno profesionalnog odnosa. Kako je objavljeno na zvanicnom tviter nalogu Vlade, na danasnjoj sjednici razmotrena je Informaci... >> Opsirnije >>


29 June 2017 12:41 pm
Ne prodaju Societe Generale banku Montenegro

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Societe Generale grupa nije u procesu prodaje banke u Crnoj Gori, jer je zadovoljna njenim rezultatima i sposobnoscu da ostvari profitabilan rast zahvaljujuci posvecenosti i kvalitetu menadzmenta i zaposlenih, saopstio je regionalni direktor grupe za Balkan, Jean-Phili... >> Opsirnije >>


12 June 2017 11:01 am
Za pet mjeseci naplatili 245,82 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Uprava carina je u prvih pet mjeseci ove godine naplatila 245,82 miliona EUR prihoda sto je za 18,05 odsto vise nego u istom periodu prethodne, saopstio je njen direktor Vladan Jokovic. "Prihodi, za ciju naplatu je zaduzena Uprava carina, kontinuirano rastu. Za prvi... >> Opsirnije >>


10 June 2017 16:41 pm
Mugosa: Ohrabrujuci rezultati u prvoj polovini godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Naplata poreskih prihoda u prvih pet mjeseci iznosila je 352,28 miliona EUR, 11,5 miliona EUR vise u odnosu na isti proslogodisnji period, saopstio je direktor Poreske uprave (PU), Miomir M. Mugosa i dodao da su to ohrabrujuci podaci. On je kazao da je u prvih pet m... >> Opsirnije >>


10 June 2017 16:32 pm
Nezaposleno 38 doktora medicine

Podgorica, (MINA) - Na evidenciji Zavoda za zaposljavanje (ZZZCG) pocetkom juna bilo je 38 nezaposlenih visokoskolaca sa zanimanjem doktor medicine, sto u odnosu na isti period prethodne godine predstavlja smanjenje od 40 odsto. Kako je saopsteno iz Zavoda, na njihovoj evidenciji je 8. juna bil... >> Opsirnije >>


07 June 2017 15:22 pm
Podignuta crnogorska zastava u Briselu

Podgorica, (MINA) - Crnogorska zastava podignuta je danas u sjedistu NATO-a u Briselu. Svecanosti su prisustvovali crnogorski predsjednik Filip Vujanovic i generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg. U crnogorskoj delegaciji, pored Vujanovica su, bili ministri vanjskih poslova i odbrane S... >> Opsirnije >>


06 June 2017 09:52 am
Pens: Clanstvo Crne Gore u NATO istorijsko dostignuce

Podgorica, (MINA) - Crnogorsko clanstvo u NATO-u istorijsko je dostignuce, ocijenio je potpredsjednik Sjedinjenih Americkih Drzava (SAD), Majk Pens, i cestitao Crnoj Gori na liderstvu u reformama. Crnogorski premijer Dusko Markovic razgovarao je u Bijeloj kuci sa Pensom, a na sastanku, na kom j... >> Opsirnije >>


26 May 2017 10:14 am
Stoltenberg: Dobro dosla Crna Goro

Brisel, (MINA) - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg porucio je, na ceremoniji otvaranja zgrade, da je NATO najuspjesniji savez u istoriji i da ce nova zgrada biti simbol jake Alijanse. "Kada je pao Berlinski zid, svijet se promijenio, a mijenja se i Alijansa. Svijet se mijenja, ali i mi... >> Opsirnije >>


 

 

23 January 2018 07:00 am
Vlada platila ratu kredita od 2,9 miliona
22 January 2018 21:02 pm
Najava događaja za 23. januar
22 January 2018 21:00 pm
Pregled vijesti do 21 sat
22 January 2018 17:20 pm
Zainteresovani za investicije u turizam u Ulcinju
22 January 2018 16:35 pm
Udio eurosupera 95 u potrošnji nafnih derivata oko deset odsto
22 January 2018 16:02 pm
Vlada ulaže u sjeverni region
22 January 2018 16:00 pm
Pregled vijesti do 16 sati
22 January 2018 15:28 pm
Eurosuper 95 od ponoći skuplji jedan cent
22 January 2018 15:13 pm
Porastao jaz između bogatih i siromašnih
22 January 2018 14:37 pm
Zaštititi domaću proizvodnju
22 January 2018 14:07 pm
Pala nezaposlenost
22 January 2018 13:38 pm
Šangaj prvi grad sa BDP-om preko tri biliona CNY
22 January 2018 13:05 pm
U decembru naplaćeno 68,84 miliona EUR
22 January 2018 12:34 pm
U poljoprivredu će se investirati 87 miliona EUR
22 January 2018 12:00 pm
Pregled vijesti do 12 sati
Svi naslovi... 
 MINA  
23 January 2018 07:14 am
Oprezno zbog poledice i jakog vjetra
23 January 2018 07:00 am
Danas promjenljivo oblačno
22 January 2018 23:09 pm
Pobjeda Mornara u Zadru
22 January 2018 21:53 pm
Okončana blokada američke Vlade
22 January 2018 20:37 pm
Zaposleni u RAE dali krvi
22 January 2018 20:19 pm
Preminuo od povreda na ski stazi
22 January 2018 20:10 pm
Bogdanović čestitao Dan novinara
22 January 2018 19:44 pm
Privedene 24 osobe zbog terorističke propagande
22 January 2018 19:28 pm
I sjutra isključenja u više gradova
22 January 2018 19:07 pm
Usvojen Predlog pravilnika za emitere
22 January 2018 18:31 pm
Sjutra oblačno sa sunčanim intervalima
22 January 2018 17:44 pm
Špadijer dobitnik nagrade za životno djelo
22 January 2018 17:06 pm
Za kandidaturu potrebno skoro osam hijada potpisa
22 January 2018 16:44 pm
Poboljšati uslove rada i poziciju novinara
22 January 2018 16:10 pm
Poziv za finansiranje projekata zapošljavanja OSI
Svi naslovi... 
 
 

 

 

© Copyright MINA - 1999 - 2010. Sva prava zadržana
designed by MNDesign Web Studio, 1999-2010 ....
webmaster