May 21, 2018 

Crnogorska Informativna Agencija MINA - Infomont d.o.o.

 

             
Poslednje vijesti:  Utvrdjen redosljed kandidata na izbornoj listi.   Medjusobno napadanje nece biti zaobidjeno u izbornoj kampanji.   U februaru naplaceno 46,32 miliona EUR .   

min@

Glavna Vijest

MINA - Business servis
MINA servis

 

Važno

MINA i MINA - Business su komercijalni agencijski servisi. Ukoliko zelite da koristite  ove servise.
kontaktirajte nas putem
e-mail-a
mnnews
@mnnews.net ili putem
 telefona
 +38220610190

Redakcija

Ul. Bohinjska br 1A
Podgorica
Crna Gora
tel: +38220610100
    
fax:+38220610271

e-mail

desk@mnnews.net

 

© Copyright


Vijesti na sajtu MINA mogu se koristiti isključivo za lično informisanje. Bez pisane dozvole Agencije MINA ili posebnog ugovora nije dopušteno preštampavanje ili korišćenje u elektronskom ili nekom drugom obliku.

© Copyright
MINA
1999 - 2010.
Sva prava zadržana
 

MINA

Javno glasilo
Montena Informativna Agencija - Mina
upisano je u evidenciju javnih  glasila RCG pod rednim brojem 10, od 11.03.2002. kod
Republičkog Sekretarijata za informacije.

Direktor Infomont d.o.o je: Jasa Jovicevic

Gl. i odg. urednik Montena Informativne Agencija - Mina je
Ivica
Seferović.
Urednik Mina - business je Natasa Radanovi
ć
Urednik Mina - Generalnog servisa  je
Milan Žugić

 

 

 

 

 

 Vijesti 
 MINA - Business 
11 February 2017 14:25 pm
*
Stvoreni uslovi za otvaranje Poglavlja 27Podgorica, (MINA) - Crna Gora spremna je za otvaranje poglavlja 27 i moguce je da ce ga otvoriti do kraja godine, a posebnu paznju treba obratiti na vode, upravljanje otpadom i zastitu prirode, ocijenio je predsjednik nadleznog skupstinskog Odbora, Petar Ivanovic.

On je podsjetio da je predvodio proces ispunjenja mjerila i otvaranja tri pregovaracka poglavlja u oblasti poljoprivrede, navodeci da je to zahtjevan posao.

"Podsjecam vas da je u poljoprivredi bilo potrebno usvojiti veliki broj zakona, pripremiti tri strategije i tri akciona plana, sprovesti kategorizaciju objekata u kojima se proizvodi hrana. U oblasti zivotne sredine situacija je malo drugacija", kazao je Ivanovic agenciji MINA.

On je naveo da je dobijeno i ispunjeno jedno mjerilo - usvojena je Nacionalna strategija sa Akcionim planom za period 2016-2020.

"Time su stvoreni uslovi za otvaranje poglavlja 27. Sada je sve u rukama Vlade Crne Gore i Evropske komisije (EK). Moguce je da ce se ovo poglavlje otvoriti do kraja godine", rekao je Ivanovic.

On je istakao da je, shodno strateskim dokumentima, dosadasnjoj praksi i misljenjima EK posebnu paznju potrebno obratiti na oblast voda, upravljanje otpadom i zastitu prirode.

"Sva tri segmenta zahtijevaju velika finansijska ulaganja u infrastrukturu, uspostavljanje zasticenih podrucja i programa NATURA 2000. Ipak, posebno izdvajam segment voda imajuci u vidu bogatstvo kojim Crna Gora raspolaze, a koje mnogi nemarom i neodgovnornoscu iz dana u dan umanjuju", precizirao je Ivanovic.

On je kazao da je svako poglavlje bitno za gradjane Crne Gore, prije svega zbog dostizanja standarda.

"Dostizanjem standarda stvaraju se uslovi za kvaliteniji zivot gradjana, brzi razvoj pojedinih sektora privrede i nize troskove primjene pojedinih sektorskih politika. Tako je i sa zivotnom sredinom. A da bi dostigli vece standarde potrebno je povecati ulaganja u infrastrukturu i povecati investicije u unapredjenje industrijskih tehnologija", porucio je Ivanovic.

Time se, kako je naveo, cine manje stete po sume ili poljoprivredno zemljiste, bolje cuva biodiverzitet i vise postuju prirodni zakoni.

Na pitanje koji su kljucni ekoloski problemi u Crnoj Gori, Ivanovic je rekao da je priroda ucinila svoje i da je sad red na ljude.

"Kljucni ekoloski problemi su upravljanje otpadom, upravljanje komunalnim otpadnim vodama i prilagodjavanje tehnologija ekoloskim standardima u cilju poboljsanja kvaliteta vazduha. Da bi rijesili ove probleme potrebno je izdvojiti velika finansijska sredstva", naglasio je Ivanovic.

Prema njegovim rijecima, kako Crna Gora nema dovoljno novca za sve, postavlja se pitanje prioriteta.

"To znaci da se mora znati sta je prece od cega. Na primjer, da li je vaznije isplatiti socijalnu podrsku majkama sa troje djece koja je u nepravedan polozaj dovela vecinu vrijednih i radnih zena ili investirati u tehnologije koje ce ocuvati cist vazduh ili vodu za sve gradjane Crne Gore?", rekao je Ivanovic

On je upitao da li je vaznije da drzava finanira potrosnju ili da investira razvoj i buducnost svih gradjana.

"Naravno, drzavna i lokalne uprave imaju mogucnost za povlacenje sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije kojima se moze rijesiti dio, ali ne i svi problemi. Ali, za tako nesto potrebna su specificna znanja i vjestine kojih, koliko primjecujem, u Crnoj Gori nema dovoljno", smatra Ivanovic.

Komentarisuci problem postojecih neuredjenih deponija u Niksicu, Podgorici i na Cetinju, on je naveo da su strateska i planska dokumenta u oblasti upravljanja otpadom usvojena.

Postoji, kako je dodao, Strategija upravljanja otpadom Crne Gore do 2030.

Ivanovic je podsjetio da postoji i Drzavni plan upravljanja otpadom za period 2015-2020, lokalni planovi upravljanja otpadom.

"Izgleda da papira ne fali. Ali fali rada. Jednostavno treba raditi vise", porucio je Ivanovic.

On je naveo da je Podgorica osnovala vlastito preduzece "Deponija" koje upravlja sanitarnom deponijom na lokaciji "Livade" i zakljucila ugovore o uslovima obrade otpada prikupljenog sa podrucja opstine Danilovgrad i Prijestonice Cetinje.

Prema njegovim rijecima, Opstine Niksic, Pluzine i Savnik osnovale su preduzece "Budos" sa ciljem da ono bude zaduzeno za upravljanje regionalnim centrom za obradu otpada na lokaciji Budos u Niksicu, nakon njegove izgradnje.

"Drzavni plan upravljanja otpadom razmatrao je tri opcije za rjesavanje pitanja upravljanja otpadom u ovim opstinama - od formiranje jedinstvenog regiona za upravljanje otpadom iz svih opstina, preko opcije formiranja tri, do opcije formiranja pet regionalnih centara za upravljanje otpadom. Svakoj opciji nedostaje detaljna studija izvodljivosti", precizirao je Ivanovic.

Upitan da li ce kao predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje preduzeti nesto po pitanju zagadjenosti vazduha u Pljevljima, Ivanovic je kazao da ne pripada ljudima koji vole mnogo da pricaju.

"Vise volim da radim i da rezultati pricaju. Takodje, ne zelim da prisvajam rezultate rada drugih", naveo je Ivanovic.

On je rekao da je provjerio dokumentaciju i vidio da je u vise navrata, u ranijem sazivu, Odbor za poljoprivredu, turizam, ekologiju i prostorno planiranje razmatrao informacije o zagadjenju u Pljevljima i uputio Skupstini niz zakljucaka sa predlogom mjera za pracenje stanja u Pljevljima i smanjenje negativnog uticaja na kvalitet vazduha.

Ivanovic je podsjetio da je Skupstina na devetoj sjednici jesenjeg zasjedanja u 2014. godini usvojila Zakljucke koje je predlozio Odbor.

"Ali koja je korist donositi zakljucke ako se isti ne realizuju. Dobro je da su napravljene analize, da je razmotrena situacija, da su usvojeni zakljucci... ali bez konkretnog rada nema nikakve koristi. A taj konkretan rad nije u nadleznosti Odbora, vec drugih institucija. Zato svako treba da radi svoj posao", porucio je Ivanovic.

Tekst je dio projekta "Jacanje kapaciteta za bolju zivotnu sredinu u Crnoj Gori" koji realizuje nevladina organizacija Green Home, a koji finansira Evropske unije kroz pretpristupnu IPA podrsku.


 

28 March 2018 14:34 pm
Utvrdjen redosljed kandidata na izbornoj listi

Podgorica, (MINA) - Kandidat Prave Crne Gore, Marko Milacic, bice prvi na izbornoj listi na predsjednickim izborima, odluceno je zrijebom koji je danas obavljen u Skupstini Crne Gore. Na drugom mjestu je kandidat veceg dijela opozicije Mladen Bojanic, a na trecem predstavnik Stranke pravde i p... >> Opsirnije >>


28 March 2018 14:33 pm
Medjusobno napadanje nece biti zaobidjeno u izbornoj kampanji

Podgorica, (MINA) - Medjusobno napadanje i optuzivanje je dobro oproban recept za dobijanje podrske u Crnoj Gori, pa nece ni ovog puta biti zaobidjen u izbornoj kampanji, ocijenila je izvrsna direktorka Politikon mreze, Jovana Marovic. Ona smatra da ce kampanja za predsjednicke izbore, koji ce... >> Opsirnije >>


28 March 2018 14:30 pm
U februaru naplaceno 46,32 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Uprava carina je u februaru naplatila 46,32 miliona EUR neto prihoda, 19,86 odsto vise nego u istom proslogodisnjem periodu. Prema podacima objavljenim na sajtu Uprave carina, od ukupno naplacenih prihoda u februaru, na porez na dodatu vrijednost (PDV) pri uvozu se... >> Opsirnije >>


28 March 2018 14:29 pm
Nerijeseno pod Goricom

Podgorica, (MINA) - Fudbalska reprezentacija Crne Gore igrala je veceras u Podgorici, u prijateljskom mecu, sa Turskom nerijeseno 2:2. Crnogorski fudbaleri igrali su nerijeseno i prije cetiri dana u Nikoziji protiv Kipra (0:0). Naredni prijateljski mec odigrace 28. maja u gostima sa Bosnom ... >> Opsirnije >>


12 March 2018 14:44 pm
Pozvali SDP da povuce predsjedniku kandidaturu

Podgorica, (MINA) - Gradjanski pokret URA pozvao je Socijaldemokratsku partiju (SDP) da pokaze politiku sirinu i odgovornost prema gradjanima Crne Gore i povuce najavljenu predsjednicku kandidaturu, kako bi opozicija zajednikim snagama pobijedila Demokratsku partiju socijalista (DPS). U reagova... >> Opsirnije >>


12 March 2018 14:43 pm
Ostvarili najbolji rezultat u istoriji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni avio-prevoznik, Montenegro Airlines (MA), ostvario je u prosloj godini jedan od najboljih rezultata u svojoj istoriji, saopstio je izvrsni direktor Zivko Banjevic i dodao da u ovogodisnjem ljetnjem periodu planiraju povecanje broja rotacija prema stalnim i s... >> Opsirnije >>


12 March 2018 14:42 pm
Radmila Petrovic nova predsjednica

Podgorica, (MINA) - Bivsa rukometasica Radmila Petrovic nova je predsjednica Upravnog odbora Buducnosti, odlcueno je na Skupstini tog zenskog rukometnog kluba. Ona je na funkciju izabrana jednoglasno. Petrovic je na elu kluba zamijenila Predraga Boskovica, koji je na Skupstini podnio ostav... >> Opsirnije >>


22 February 2018 10:48 am
Svjetski i regionalni mediji o eksploziji u Podgorici

Podgorica, (MINA) - Najznacajniji svjetski i regionalni mediji pisu danas o napadu bombom na ambasadu Sjedinjenih Americkih Drzava (SAD) u Podgorici. Novinska agencija Reuters u informaciji na naslovnoj strani, pozivajuci se na Vladu, pise da je nepoznata osoba bacila eksplozivnu napravu, vjero... >> Opsirnije >>


22 February 2018 10:37 am
Rade na identifikacije osobe koja je bacila bombu

Podgorica, (MINA) - Crnogorska policija intenzivno radi na identifikaciji osobe koje je bacila bombu u dvoriste Ambasade Sjedinjenih Americkih Drzava (SAD) u Podgorici, nakon cega je izvrsila samoubistvo Iz Uprave policije su kazali da je sinoc oko ponoci Dezurnoj sluzbi Centra bezbjednosti (C... >> Opsirnije >>


23 September 2017 18:46 pm
Slucaj Radovic i crkveno pitanje rjesavati po makedonskom modelu

Podgorica, (MINA) - Crkveno pitanje u Crnoj Gori treba rjesavati kako je to uradjeno u Makedoniji, gdje su shvatili da bez njega nema ni trajnog rjesavanja drzavnog pitanja, ocijenio je prezviter Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Lav Lajovic. "Slucaj (Amfilohija) Radovica, a i crkveno pitanje... >> Opsirnije >>


 

 

20 May 2018 21:02 pm
Najava događaja za 21. maj
20 May 2018 21:00 pm
Pregled vijesti do 21 sat
20 May 2018 16:11 pm
Jeftiniji internet u romingu od narednog ljeta
20 May 2018 16:00 pm
Pregled vijesti do 16 sati
20 May 2018 15:38 pm
Upitna stabilnost eurozone ako Rim ne ispoštuje obaveze
20 May 2018 15:10 pm
Pripreme za nove polaznike Startap akademije
20 May 2018 14:26 pm
Evidentirano šest primjedbi
20 May 2018 13:48 pm
U padu kapitalne investicije
20 May 2018 13:20 pm
Krajem maja o raspodjeli dodatne dividende
20 May 2018 12:44 pm
Grčka postigla dogovor sa kreditorima
20 May 2018 12:12 pm
Neto dobit 3,31 milion EUR
20 May 2018 12:00 pm
Pregled vijesti do 12 sati
20 May 2018 11:06 am
CBCG će korigovati naviše stopu rasta ekonomije
20 May 2018 10:19 am
Vol strit u padu
20 May 2018 09:53 am
Blackstone prodaje udio u Hiltonu
Svi naslovi... 
 MINA  
21 May 2018 00:19 am
Iskra treća u generalnom plasmanu
21 May 2018 00:10 am
Uspješan nastup Omladinca u Splitu
20 May 2018 23:47 pm
Apsolutna pobjeda SNP-a u Plužinama
20 May 2018 22:08 pm
Real novi prvak Evrope
20 May 2018 21:47 pm
SNP: Samostalno ćemo vršiti vlast u Plužinama
20 May 2018 21:00 pm
Pregled vijesti do 21 sat
20 May 2018 20:53 pm
Lovćen i Partizan u finalu
20 May 2018 20:41 pm
Čestitali Dan nezavisnosti
20 May 2018 20:25 pm
Spasena 162 migranta
20 May 2018 20:10 pm
Zatvorena birališta u Plužinama
20 May 2018 19:51 pm
Crna Gora najspremnija za članstvo u EU
20 May 2018 19:35 pm
Nova pobjeda Arsenala
20 May 2018 19:34 pm
Mornar novi prvoligaš
20 May 2018 19:30 pm
Crnogorski Muslimani nemjerljivo doprinijeli nezavisnosti
20 May 2018 19:16 pm
Dežuraće pet domova zdravlja
Svi naslovi... 
 
 

 

 

© Copyright MINA - 1999 - 2010. Sva prava zadržana
designed by MNDesign Web Studio, 1999-2010 ....
webmaster