March 26, 2017 

Crnogorska Informativna Agencija MINA - Infomont d.o.o.

 

             
Poslednje vijesti:  Marjanovic: Uciti mlade kako da se zastite.   Lijecenje znacajno napredovalo u poslednjoj deceniji.   Nedostaje pomoc u terapijskom edukativnom savjetovanju.   

min@

Glavna Vijest

MINA - Business servis
MINA servis

 

Važno

MINA i MINA - Business su komercijalni agencijski servisi. Ukoliko zelite da koristite  ove servise.
kontaktirajte nas putem
e-mail-a
mnnews
@mnnews.net ili putem
 telefona
 +38220610190

Redakcija

Ul. Bohinjska br 1A
Podgorica
Crna Gora
tel: +38220610100
    
fax:+38220610271

e-mail

desk@mnnews.net

 

© Copyright


Vijesti na sajtu MINA mogu se koristiti isključivo za lično informisanje. Bez pisane dozvole Agencije MINA ili posebnog ugovora nije dopušteno preštampavanje ili korišćenje u elektronskom ili nekom drugom obliku.

© Copyright
MINA
1999 - 2010.
Sva prava zadržana
 

MINA

Javno glasilo
Montena Informativna Agencija - Mina
upisano je u evidenciju javnih  glasila RCG pod rednim brojem 10, od 11.03.2002. kod
Republičkog Sekretarijata za informacije.

Direktor Infomont d.o.o je: Jasa Jovicevic

Gl. i odg. urednik Montena Informativne Agencija - Mina je
Ivica
Seferović.
Urednik Mina - business je Biljana Matijaševi
ć
Urednik Mina - Generalnog servisa  je
Milan Žugić

 

 

 

 

 

 Vijesti 
 MINA - Business 
11 February 2017 14:25 pm
*
Stvoreni uslovi za otvaranje Poglavlja 27Podgorica, (MINA) - Crna Gora spremna je za otvaranje poglavlja 27 i moguce je da ce ga otvoriti do kraja godine, a posebnu paznju treba obratiti na vode, upravljanje otpadom i zastitu prirode, ocijenio je predsjednik nadleznog skupstinskog Odbora, Petar Ivanovic.

On je podsjetio da je predvodio proces ispunjenja mjerila i otvaranja tri pregovaracka poglavlja u oblasti poljoprivrede, navodeci da je to zahtjevan posao.

"Podsjecam vas da je u poljoprivredi bilo potrebno usvojiti veliki broj zakona, pripremiti tri strategije i tri akciona plana, sprovesti kategorizaciju objekata u kojima se proizvodi hrana. U oblasti zivotne sredine situacija je malo drugacija", kazao je Ivanovic agenciji MINA.

On je naveo da je dobijeno i ispunjeno jedno mjerilo - usvojena je Nacionalna strategija sa Akcionim planom za period 2016-2020.

"Time su stvoreni uslovi za otvaranje poglavlja 27. Sada je sve u rukama Vlade Crne Gore i Evropske komisije (EK). Moguce je da ce se ovo poglavlje otvoriti do kraja godine", rekao je Ivanovic.

On je istakao da je, shodno strateskim dokumentima, dosadasnjoj praksi i misljenjima EK posebnu paznju potrebno obratiti na oblast voda, upravljanje otpadom i zastitu prirode.

"Sva tri segmenta zahtijevaju velika finansijska ulaganja u infrastrukturu, uspostavljanje zasticenih podrucja i programa NATURA 2000. Ipak, posebno izdvajam segment voda imajuci u vidu bogatstvo kojim Crna Gora raspolaze, a koje mnogi nemarom i neodgovnornoscu iz dana u dan umanjuju", precizirao je Ivanovic.

On je kazao da je svako poglavlje bitno za gradjane Crne Gore, prije svega zbog dostizanja standarda.

"Dostizanjem standarda stvaraju se uslovi za kvaliteniji zivot gradjana, brzi razvoj pojedinih sektora privrede i nize troskove primjene pojedinih sektorskih politika. Tako je i sa zivotnom sredinom. A da bi dostigli vece standarde potrebno je povecati ulaganja u infrastrukturu i povecati investicije u unapredjenje industrijskih tehnologija", porucio je Ivanovic.

Time se, kako je naveo, cine manje stete po sume ili poljoprivredno zemljiste, bolje cuva biodiverzitet i vise postuju prirodni zakoni.

Na pitanje koji su kljucni ekoloski problemi u Crnoj Gori, Ivanovic je rekao da je priroda ucinila svoje i da je sad red na ljude.

"Kljucni ekoloski problemi su upravljanje otpadom, upravljanje komunalnim otpadnim vodama i prilagodjavanje tehnologija ekoloskim standardima u cilju poboljsanja kvaliteta vazduha. Da bi rijesili ove probleme potrebno je izdvojiti velika finansijska sredstva", naglasio je Ivanovic.

Prema njegovim rijecima, kako Crna Gora nema dovoljno novca za sve, postavlja se pitanje prioriteta.

"To znaci da se mora znati sta je prece od cega. Na primjer, da li je vaznije isplatiti socijalnu podrsku majkama sa troje djece koja je u nepravedan polozaj dovela vecinu vrijednih i radnih zena ili investirati u tehnologije koje ce ocuvati cist vazduh ili vodu za sve gradjane Crne Gore?", rekao je Ivanovic

On je upitao da li je vaznije da drzava finanira potrosnju ili da investira razvoj i buducnost svih gradjana.

"Naravno, drzavna i lokalne uprave imaju mogucnost za povlacenje sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije kojima se moze rijesiti dio, ali ne i svi problemi. Ali, za tako nesto potrebna su specificna znanja i vjestine kojih, koliko primjecujem, u Crnoj Gori nema dovoljno", smatra Ivanovic.

Komentarisuci problem postojecih neuredjenih deponija u Niksicu, Podgorici i na Cetinju, on je naveo da su strateska i planska dokumenta u oblasti upravljanja otpadom usvojena.

Postoji, kako je dodao, Strategija upravljanja otpadom Crne Gore do 2030.

Ivanovic je podsjetio da postoji i Drzavni plan upravljanja otpadom za period 2015-2020, lokalni planovi upravljanja otpadom.

"Izgleda da papira ne fali. Ali fali rada. Jednostavno treba raditi vise", porucio je Ivanovic.

On je naveo da je Podgorica osnovala vlastito preduzece "Deponija" koje upravlja sanitarnom deponijom na lokaciji "Livade" i zakljucila ugovore o uslovima obrade otpada prikupljenog sa podrucja opstine Danilovgrad i Prijestonice Cetinje.

Prema njegovim rijecima, Opstine Niksic, Pluzine i Savnik osnovale su preduzece "Budos" sa ciljem da ono bude zaduzeno za upravljanje regionalnim centrom za obradu otpada na lokaciji Budos u Niksicu, nakon njegove izgradnje.

"Drzavni plan upravljanja otpadom razmatrao je tri opcije za rjesavanje pitanja upravljanja otpadom u ovim opstinama - od formiranje jedinstvenog regiona za upravljanje otpadom iz svih opstina, preko opcije formiranja tri, do opcije formiranja pet regionalnih centara za upravljanje otpadom. Svakoj opciji nedostaje detaljna studija izvodljivosti", precizirao je Ivanovic.

Upitan da li ce kao predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje preduzeti nesto po pitanju zagadjenosti vazduha u Pljevljima, Ivanovic je kazao da ne pripada ljudima koji vole mnogo da pricaju.

"Vise volim da radim i da rezultati pricaju. Takodje, ne zelim da prisvajam rezultate rada drugih", naveo je Ivanovic.

On je rekao da je provjerio dokumentaciju i vidio da je u vise navrata, u ranijem sazivu, Odbor za poljoprivredu, turizam, ekologiju i prostorno planiranje razmatrao informacije o zagadjenju u Pljevljima i uputio Skupstini niz zakljucaka sa predlogom mjera za pracenje stanja u Pljevljima i smanjenje negativnog uticaja na kvalitet vazduha.

Ivanovic je podsjetio da je Skupstina na devetoj sjednici jesenjeg zasjedanja u 2014. godini usvojila Zakljucke koje je predlozio Odbor.

"Ali koja je korist donositi zakljucke ako se isti ne realizuju. Dobro je da su napravljene analize, da je razmotrena situacija, da su usvojeni zakljucci... ali bez konkretnog rada nema nikakve koristi. A taj konkretan rad nije u nadleznosti Odbora, vec drugih institucija. Zato svako treba da radi svoj posao", porucio je Ivanovic.

Tekst je dio projekta "Jacanje kapaciteta za bolju zivotnu sredinu u Crnoj Gori" koji realizuje nevladina organizacija Green Home, a koji finansira Evropske unije kroz pretpristupnu IPA podrsku.


 

06 March 2017 11:45 am
Marjanovic: Uciti mlade kako da se zastite

Podgorica, (MINA) - Specijalista socijalne medicine i rukovodilac Savjetovalista za HIV, Aleksandra Marjanovic, apelovala je na zdravstvene ustanove, medije i nevladin sektor da pojacaju socijalni marketing kondoma, koji je, kako je porucila najbolja zastita od prenosenja virusa HIV-a. Ona je, govo... >> Opsirnije >>


27 February 2017 14:37 pm
Lijecenje znacajno napredovalo u poslednjoj deceniji

Podgorica, (MINA) - Lijecenje osoba koje zive sa HIV-om mnogo je napredovalo u poslednjoj deceniji, iako nauka jos nije nasla lijek koji potpuno eliminise virus, ocijenila je specijalista socijalne medicine i rukovodilac Savjetovalista za HIV,Aleksandra Marjanovic. Ona je kazala da u Crnoj Gori... >> Opsirnije >>


24 February 2017 21:44 pm
Nedostaje pomoc u terapijskom edukativnom savjetovanju

Podgorica, (MINA) - Osobama koje zive sa virusom HIV-a nedostaje psihosocijalna podrska i pomoc u terapijskom edukativnom savjetovanju od klinickih psihologa, ocijenila je infektolog-virusolog Infektivne klinike Klinickog centra Crne Gore, Snezana Dragas. Prema njenim rijecima, to bi se moglo ... >> Opsirnije >>


16 February 2017 13:19 pm
Uvesti testiranje na HIV terenu kao ustaljenu aktivnost

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori je stopa testiranja na HIV jedna od najnizih u Evropi, zbog cega je neophodno uvesti testiranje u zajednici, posebno na terenu, kao ustaljenu aktivnost. To bi, kako je ocijenila rukovodilac Savjetovalista za HIV u Centru za prevenciju i kontrolu bolesti pri Insi... >> Opsirnije >>


13 February 2017 10:44 am
Fokusirati se na vode, zastitu prirode i upravljanja otpadom

Podgorica, (MINA) - Crna Gora je napredovala u uskladjivanju zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU) u oblasti zivotne sredine, ali je potrebno fokusirati se na sektore voda, zastitu prirode i upravljanja otpadom, smatra portparol Evropske komisije (EK) za zivotnu sredinu, pomorstvo... >> Opsirnije >>


13 February 2017 10:41 am
Visokoskolci sa diplomama PMF-a konkurentni na trzistu rada

Podgorica, (MINA) - Svrseni studenti sa stecenom diplomom Prirodno-matematickog fakulteta (PMF), konkurentni su na trzistu rada, i zbog toga nijesu primorani da valorizaciju svog znanja i diplome traze van Crne Gore, smatra predsjednik Studentskog vijeca te univerzitetske jedinice, Seid Krsic. ... >> Opsirnije >>


11 February 2017 14:30 pm
Obavezno omoguciti izucavanje predmeta seksualno obrazovanje

Podgorica, (MINA) - Mladima treba obavezno omogucIti da uce predmet seksualno obrazovanje koje se temelji na najnovijim naucnim otkricima, ocijenila je psiholog Varja Pejkovic. Na pitanje da li smatra da seksualno obrazovanje treba uvesti kao obavezan nastavni predmet u skolama, Pejkovic je pod... >> Opsirnije >>


11 February 2017 14:25 pm
Stvoreni uslovi za otvaranje Poglavlja 27

Podgorica, (MINA) - Crna Gora spremna je za otvaranje poglavlja 27 i moguce je da ce ga otvoriti do kraja godine, a posebnu paznju treba obratiti na vode, upravljanje otpadom i zastitu prirode, ocijenio je predsjednik nadleznog skupstinskog Odbora, Petar Ivanovic. On je podsjetio da je predvodi... >> Opsirnije >>


08 February 2017 12:31 pm
Unaprijediti praktican rad tokom studiranja

Podgorica, (MINA) - Ekonomski fakultet obezbijedjuje najbolje uslove studiranja na Univerzitetu Crne Gore, kazao je student povjerenik Vasilije Ivanovic, i ocijenio da najvise prostora za napredak ima u dijelu koji se odnosi na praktican rad tokom studiranja. Ivanovic je ocijenio da studenti Ek... >> Opsirnije >>


08 February 2017 12:26 pm
Povecano interesovanje za Volonterski klub

Podgorica, (MINA) - Vecina clanova Volonterskog kluba Ekonomskog fakulteta uspjela je da nadje zaposlenje, cak i tokom studija, zahvaljujuci iskustvu koje su stekli praksom i dodatnom obukom. U Volonterskom klubu smatraju da su studenti Ekonomskog fakulteta mozda i najaktivnija studentska pop... >> Opsirnije >>


 

 

26 March 2017 11:03 am
Za industrijsku politiku opredijeljeno 290 miliona EUR
26 March 2017 10:01 am
S&P zadržao hrvatski kreditni rejting na BB
26 March 2017 09:42 am
Tražiće uspostavljanje kontinentalnog sistema naplate putarine
26 March 2017 09:16 am
Vestager: Sjeverni tok 2 nije projekt od opšteg interesa
26 March 2017 08:55 am
Najava događaja za 26. mart
26 March 2017 08:43 am
Meksiko atraktivan za investitore
26 March 2017 08:16 am
Ostvaren profit od 970 hiljada EUR
25 March 2017 21:11 pm
Najava događaja za 26. mart
25 March 2017 21:00 pm
Pregled vijesti do 21 sat
25 March 2017 16:38 pm
Vlada posvećena razvoju sjevera
25 March 2017 16:03 pm
Očekuju novi zakon do avgusta
25 March 2017 16:02 pm
Pregled vijesti do 16 sati
25 March 2017 15:31 pm
Milionski promet na berzi
25 March 2017 15:00 pm
Blagi rast prosječnih likvidnih sredstava
25 March 2017 14:33 pm
Barnier: Britanci da plate što duguju
Svi naslovi... 
 MINA  
26 March 2017 09:31 am
Počeli parlamentarni izbori
26 March 2017 08:43 am
Počelo ljetnje računanje vremena
26 March 2017 08:34 am
I danas isključenja zbog radova na mreži
26 March 2017 08:21 am
Putevi uglavnom prohodni
26 March 2017 08:09 am
Crna Gora danas sa Poljskom
26 March 2017 08:00 am
Danas kiša, na sjeveru krajem dana snijeg
25 March 2017 22:09 pm
Partizan izborio majstoricu
25 March 2017 21:56 pm
Jadran bolji od Katara
25 March 2017 21:02 pm
Crnogorskim karatistima sedam medalja
25 March 2017 20:14 pm
Sjutra kiša, na sjeveru snijeg
25 March 2017 19:32 pm
Mekejn uvjeren da će Senat ratifikovati prijem Crne Gore u NATO
25 March 2017 19:08 pm
I sjutra isključenja zbog radova na mreži
25 March 2017 18:40 pm
Marković: Cilj smjene Muhovića nije bio raskid koalicije
25 March 2017 18:03 pm
Junker: Rimska deklaracija uliva optimizam
25 March 2017 17:32 pm
Pobjednici Miloš Dragović i Jelena Kovačević
Svi naslovi... 
 
 

 

 

© Copyright MINA - 1999 - 2010. Sva prava zadržana
designed by MNDesign Web Studio, 1999-2010 ....
webmaster