November 22, 2017 

Crnogorska Informativna Agencija MINA - Infomont d.o.o.

 

             
Poslednje vijesti:  Slucaj Radovic i crkveno pitanje rjesavati po makedonskom modelu .   Novi zakon za ravnomjeran i regionalno uravnotezen prostorni razvo.   Vatrogascima po 400 EUR.   

min@

Glavna Vijest

MINA - Business servis
MINA servis

 

Važno

MINA i MINA - Business su komercijalni agencijski servisi. Ukoliko zelite da koristite  ove servise.
kontaktirajte nas putem
e-mail-a
mnnews
@mnnews.net ili putem
 telefona
 +38220610190

Redakcija

Ul. Bohinjska br 1A
Podgorica
Crna Gora
tel: +38220610100
    
fax:+38220610271

e-mail

desk@mnnews.net

 

© Copyright


Vijesti na sajtu MINA mogu se koristiti isključivo za lično informisanje. Bez pisane dozvole Agencije MINA ili posebnog ugovora nije dopušteno preštampavanje ili korišćenje u elektronskom ili nekom drugom obliku.

© Copyright
MINA
1999 - 2010.
Sva prava zadržana
 

MINA

Javno glasilo
Montena Informativna Agencija - Mina
upisano je u evidenciju javnih  glasila RCG pod rednim brojem 10, od 11.03.2002. kod
Republičkog Sekretarijata za informacije.

Direktor Infomont d.o.o je: Jasa Jovicevic

Gl. i odg. urednik Montena Informativne Agencija - Mina je
Ivica
Seferović.
Urednik Mina - business je Natasa Radanovi
ć
Urednik Mina - Generalnog servisa  je
Milan Žugić

 

 

 

 

 

 Vijesti 
 MINA - Business 
20 September 2017 13:38 pm
*
Zakon zanemaruje sve mehanizme zastite prirodePodgorica, (MINA) - Predlog zakona o planiranju prostora i izgradnji zanemaruje sve mehanizme zastite prirode, ostavlja prostor za korupciju i iskljucuje ucesce javnosti u pocesu donosenje odluka, ocijenjeno je na okruglom stolu Koalicije 27.

Koalicija 27, koju cini 20 ekoloskih nevladinih organizacija (NVO), organizovala je danas okrugli sto "Ekoloska drzava Crna Gora - Od vizije do realnosti" povodom obiljezavanja 26 godina od proglasenja Crne Gore ekoloskom drzavom.

Izvrsna direktorka NVO Green Home, Natasa Kovacevic, ocijenila je da nije ispunjena ustavna odrednica ekoloske drzave i da ona postoji samo na papiru.

"Moze se reci da smo skoro i posramljeni sto takvu odrednicu imamo u Ustavu, a nismo u stanju nikakvim cinjenicama da to i potkrijepimo", kazala je Kovacevic u PR Centru.

Prema njenim rijecima, najvidljiviji problem predstavlja komunalni i industrijski otpad.

"Nase najvrednije rijeke poput Tare, Morace i Ibra su zagadjene otpadnim vodama. Zapravo sistemi za preciscavanje otpadnih voda ne funkcionisu gotovo nigdje. To pitanje je rijeseno samo u nekoliko gradova", pojasnila je Kovacevic.

Prema njenim rijecima, Crna Gora se posljednjih godina sve vise suocava sa intenzivnim i prekomjernim koriscenjem prirodnih resursa na racun odredjenih interesnih grupa.

"Kapital se slio u ruke pojedinaca i postavlja se pitanje na koji nacin je doslo do prekomjernog koriscenja resursa. A sa druge strane, stete u zivotnoj sredini i stete po gradjane su ogromne" ocijenila je Kovacevic.

Ona je kazala da su rijeke na sjeveru Crne Gore pregradjene, a, kako je naglasila, od megalomanskih investicija nisu postedjena ni zasticena podrucja.

"Otvoreno se govori o nekim rjesenjima turistickih vila, za komercijalne usluge, sa bazenima, heliodromima. Da li je to nesto sto bi trebalo da bude dio ekoloske drzave", upitala je Kovacevic.

Direktor istrazivackog centra Mreze za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Dejan Milovac, kazao je da Predlog zakona o planiranju prostora i izgradnji ostavlja prostor za korupciju i suzava mogucnost da gradjani kontrolisu donosenje odluka.

"Ukoliko ovakav zakon bude usvojen i pocne da se primjenjuje, Vlada ce imati odrijesene ruke da sve interese i megalomanske projekte strateskih investitora dovede do kraja, bez mnogo mijesanja lokalnih uprava na cijim teritorijama ce to da se desava", kazao je Milovac.

Usvajanje zakona o planiranju prostora bi, prema njegovim rijecima, stvorilo "apsolutnu urbanisticku stihiju".

"Jednostavno nece postojati niti jedna prepreka za bilo koga ko bude odlucio da prostor definise po svom nahodjenju, a ne u skladu sa javnim interesom. Rjesenja koja donosi zakon su prije svega u pojedinacnom, a ne u javnom interesu", istakao je Milovac.

On je najavio da ce MANS apelovati na poslanike, struku i NVO da pruze otpor, a od Skupstine ce, kako je dodao, traziti da se zakon o planiranju prostora vrati na javnu raspravu.

Izvrsna direktorka Centra za zastitu i proucavanje ptica, Jovana Janjusevic, istakla je da Predlog zakona o planiranju prostora i izgradnji nije usaglasen sa propisanim mehanizmima zastite prirode.

"Stice se utisak da autor ovih zakonskih rjesenja gotovo uopste nije konsultovao Zakon o zastiti prirode, a da ne govorimo o cinjenici da se na taj nacin grubo ogrijesio o sve one mehanizme koji su osmisljeni sa ciljem zastite prirode", rekla je Janjusevic.

Ona je navela da zakon ne prepoznaje ekolosku mrezu Natura 2000.

"Imajuci u vidu znacaj definisanja granica buducih Natura 2000 podrucja, cija adekvatna zastita predstavlja uslov ulaska Crne Gore u Evropsku uniju (EU), postavlja se pitanje na koji nacin predlozeni Zakon moze istu prostorno tretirati, a da je apsolutno i ne prepoznaje", rekla je Janjusevic.

Prema njenim rijecima, novi zakon ne prepoznaje kategorije koje je definisao Zakon o zastiti prirode, vec „izdvaja samo jednu kategoriju nacionalno zasticenih podrucja i to nacionalne parkove i jednu od medjunarodno prepoznatih kategorija UNESCO“.

"Iz ovoga je dalje nejasno sta je sa ostalim kategorijama nacionalno zasticenih podrucja poput strogog rezervata prirode, posebnog rezervata prirode, parka prirode, spomenika prirode i predjela izuzetnih odlika", kazala je Janjusevic.

Predstavnica Ministarstva odrzivog razvoja i turizma, Brankica Cmiljanovic, kazala je da Crna Gora prati savremene trendove u oblasti zastite zivotne sredine.

"To cinimo na nacin sto usvajamo pravnu tekovinu EU, primjenom medjunarodnih ugovora, unapredjenjem ucesca javnosti i transparentnosti svega onoga sto proizilazi iz domace zakonske regulative", porucila je Cmiljanovic.

Tekst je dio projekta "Jacanje kapaciteta za bolju zivotnu sredinu u Crnoj Gori" kojji realizuje nevladina organizacija Green Home a koji se finansira od strane Evropske unije kroz predpristupnu IPA podrsku.


 

23 September 2017 18:46 pm
Slucaj Radovic i crkveno pitanje rjesavati po makedonskom modelu

Podgorica, (MINA) - Crkveno pitanje u Crnoj Gori treba rjesavati kako je to uradjeno u Makedoniji, gdje su shvatili da bez njega nema ni trajnog rjesavanja drzavnog pitanja, ocijenio je prezviter Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Lav Lajovic. "Slucaj (Amfilohija) Radovica, a i crkveno pitanje... >> Opsirnije >>


10 September 2017 12:12 pm
Novi zakon za ravnomjeran i regionalno uravnotezen prostorni razvo

Podgorica, (MINA) - Crnogorski prostor nije velik, ali je po ljepoti jedinstven sto obavezuje da se njime bave najbolji i najiskusniji eksperti iz oblasti odrzivog prostornog razvoja, ne samo iz Crne Gore vec i svijeta, rekao je ministar odrzivog razvoja i turizma Pavle Radulovic. On je kazao d... >> Opsirnije >>


20 July 2017 13:36 pm
Vatrogascima po 400 EUR

Podgorica, (MINA) - Vlada ce izdvojiti 230 hiljada EUR kao nagradu pripadnicima sluzbi zastite i spasavanja i dodijeliti po 400 EUR svakom vatrogascu na terenu zbog izuzetno profesionalnog odnosa. Kako je objavljeno na zvanicnom tviter nalogu Vlade, na danasnjoj sjednici razmotrena je Informaci... >> Opsirnije >>


29 June 2017 12:41 pm
Ne prodaju Societe Generale banku Montenegro

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Societe Generale grupa nije u procesu prodaje banke u Crnoj Gori, jer je zadovoljna njenim rezultatima i sposobnoscu da ostvari profitabilan rast zahvaljujuci posvecenosti i kvalitetu menadzmenta i zaposlenih, saopstio je regionalni direktor grupe za Balkan, Jean-Phili... >> Opsirnije >>


12 June 2017 11:01 am
Za pet mjeseci naplatili 245,82 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Uprava carina je u prvih pet mjeseci ove godine naplatila 245,82 miliona EUR prihoda sto je za 18,05 odsto vise nego u istom periodu prethodne, saopstio je njen direktor Vladan Jokovic. "Prihodi, za ciju naplatu je zaduzena Uprava carina, kontinuirano rastu. Za prvi... >> Opsirnije >>


10 June 2017 16:41 pm
Mugosa: Ohrabrujuci rezultati u prvoj polovini godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Naplata poreskih prihoda u prvih pet mjeseci iznosila je 352,28 miliona EUR, 11,5 miliona EUR vise u odnosu na isti proslogodisnji period, saopstio je direktor Poreske uprave (PU), Miomir M. Mugosa i dodao da su to ohrabrujuci podaci. On je kazao da je u prvih pet m... >> Opsirnije >>


10 June 2017 16:32 pm
Nezaposleno 38 doktora medicine

Podgorica, (MINA) - Na evidenciji Zavoda za zaposljavanje (ZZZCG) pocetkom juna bilo je 38 nezaposlenih visokoskolaca sa zanimanjem doktor medicine, sto u odnosu na isti period prethodne godine predstavlja smanjenje od 40 odsto. Kako je saopsteno iz Zavoda, na njihovoj evidenciji je 8. juna bil... >> Opsirnije >>


07 June 2017 15:22 pm
Podignuta crnogorska zastava u Briselu

Podgorica, (MINA) - Crnogorska zastava podignuta je danas u sjedistu NATO-a u Briselu. Svecanosti su prisustvovali crnogorski predsjednik Filip Vujanovic i generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg. U crnogorskoj delegaciji, pored Vujanovica su, bili ministri vanjskih poslova i odbrane S... >> Opsirnije >>


06 June 2017 09:52 am
Pens: Clanstvo Crne Gore u NATO istorijsko dostignuce

Podgorica, (MINA) - Crnogorsko clanstvo u NATO-u istorijsko je dostignuce, ocijenio je potpredsjednik Sjedinjenih Americkih Drzava (SAD), Majk Pens, i cestitao Crnoj Gori na liderstvu u reformama. Crnogorski premijer Dusko Markovic razgovarao je u Bijeloj kuci sa Pensom, a na sastanku, na kom j... >> Opsirnije >>


26 May 2017 10:14 am
Stoltenberg: Dobro dosla Crna Goro

Brisel, (MINA) - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg porucio je, na ceremoniji otvaranja zgrade, da je NATO najuspjesniji savez u istoriji i da ce nova zgrada biti simbol jake Alijanse. "Kada je pao Berlinski zid, svijet se promijenio, a mijenja se i Alijansa. Svijet se mijenja, ali i mi... >> Opsirnije >>


 

 

21 November 2017 21:02 pm
Najava događaja za 22. novembar
21 November 2017 21:00 pm
Pregled vijesti do 21 sat
21 November 2017 18:20 pm
Marković: Vlada vratila povjerenje u crnogorsku ekonomiju
21 November 2017 17:16 pm
Nastaviti implementaciju mjera fiskalne konsolidacije
21 November 2017 16:02 pm
Nezaposlenost mladih u svijetu blago će porasti
21 November 2017 16:00 pm
Pregled vijesti do 16 sati
21 November 2017 15:44 pm
Herceg Novi 11. na listi najpovoljnijih odredišta Forbesa
21 November 2017 15:15 pm
Milet bašta i Škorpion kažnjeni sa po 600 EUR
21 November 2017 14:44 pm
Predstavili Premium Gift karticu
21 November 2017 14:16 pm
Bolja saradnja Zavoda i Uprave
21 November 2017 13:48 pm
Vlada ne planira nove mjere konsolidacije
21 November 2017 13:23 pm
Potpisani ugovori sa 42 preduzeća
21 November 2017 13:06 pm
Više nezaposlenih
21 November 2017 12:24 pm
Sjutra međunarodna konferencija o zaštiti eura od falsifikovanja
21 November 2017 12:00 pm
Pregled vijesti do 12 sati
Svi naslovi... 
 MINA  
21 November 2017 22:41 pm
Real i Bešiktaš u osmini finala
21 November 2017 21:45 pm
Mnangagva sjutra polaže zakletvu
21 November 2017 20:29 pm
Jasna evropska perspektiva Zapadnog Balkana
21 November 2017 20:03 pm
Pokrenuto potpisivanje peticije
21 November 2017 19:50 pm
Jedinstvo Bemaks sjutra gost Rijeke
21 November 2017 19:35 pm
Sjutra prvostepena presuda Mladiću
21 November 2017 19:13 pm
Jačati saradnju u cilju boljeg upravljanja vodama
21 November 2017 18:49 pm
I sjutra višesatna isključenja struje
21 November 2017 18:22 pm
Sjutra pretežno sunčano
21 November 2017 17:52 pm
Mugabe podnio ostavku
21 November 2017 17:24 pm
Radna grupa blizu konkretnih predloga
21 November 2017 16:48 pm
Osudili odnos prema kulturnim dobrima
21 November 2017 16:12 pm
Tajani: Integracija Balkana u EU prioritet
21 November 2017 16:00 pm
Pregled vijesti do 16 sati
21 November 2017 15:26 pm
Kotor da valorizuje posebnosti
Svi naslovi... 
 
 

 

 

© Copyright MINA - 1999 - 2010. Sva prava zadržana
designed by MNDesign Web Studio, 1999-2010 ....
webmaster