September 24, 2018 

Crnogorska Informativna Agencija MINA - Infomont d.o.o.

 

             
Poslednje vijesti:  Steta zbog neovlascene ptorosnje visa od deset miliona EUR.   Utvrdjen redosljed kandidata na izbornoj listi.   Medjusobno napadanje nece biti zaobidjeno u izbornoj kampanji.   

min@

Glavna Vijest

MINA - Business servis
MINA servis

 

Važno

MINA i MINA - Business su komercijalni agencijski servisi. Ukoliko zelite da koristite  ove servise.
kontaktirajte nas putem
e-mail-a
mnnews
@mnnews.net ili putem
 telefona
 +38220610190

Redakcija

Ul. Bohinjska br 1A
Podgorica
Crna Gora
tel: +38220610100
    
fax:+38220610271

e-mail

desk@mnnews.net

 

© Copyright


Vijesti na sajtu MINA mogu se koristiti isključivo za lično informisanje. Bez pisane dozvole Agencije MINA ili posebnog ugovora nije dopušteno preštampavanje ili korišćenje u elektronskom ili nekom drugom obliku.

© Copyright
MINA
1999 - 2010.
Sva prava zadržana
 

MINA

Javno glasilo
Montena Informativna Agencija - Mina
upisano je u evidenciju javnih  glasila RCG pod rednim brojem 10, od 11.03.2002. kod
Republičkog Sekretarijata za informacije.

Direktor Infomont d.o.o je: Jasa Jovicevic

Gl. i odg. urednik Montena Informativne Agencija - Mina je
Ivica
Seferović.
Urednik Mina - business je Natasa Radanovi
ć
Urednik Mina - Generalnog servisa  je
Milan Žugić

 

 

 

 

 

 Vijesti 
 MINA - Business 
20 September 2017 13:38 pm
*
Zakon zanemaruje sve mehanizme zastite prirodePodgorica, (MINA) - Predlog zakona o planiranju prostora i izgradnji zanemaruje sve mehanizme zastite prirode, ostavlja prostor za korupciju i iskljucuje ucesce javnosti u pocesu donosenje odluka, ocijenjeno je na okruglom stolu Koalicije 27.

Koalicija 27, koju cini 20 ekoloskih nevladinih organizacija (NVO), organizovala je danas okrugli sto "Ekoloska drzava Crna Gora - Od vizije do realnosti" povodom obiljezavanja 26 godina od proglasenja Crne Gore ekoloskom drzavom.

Izvrsna direktorka NVO Green Home, Natasa Kovacevic, ocijenila je da nije ispunjena ustavna odrednica ekoloske drzave i da ona postoji samo na papiru.

"Moze se reci da smo skoro i posramljeni sto takvu odrednicu imamo u Ustavu, a nismo u stanju nikakvim cinjenicama da to i potkrijepimo", kazala je Kovacevic u PR Centru.

Prema njenim rijecima, najvidljiviji problem predstavlja komunalni i industrijski otpad.

"Nase najvrednije rijeke poput Tare, Morace i Ibra su zagadjene otpadnim vodama. Zapravo sistemi za preciscavanje otpadnih voda ne funkcionisu gotovo nigdje. To pitanje je rijeseno samo u nekoliko gradova", pojasnila je Kovacevic.

Prema njenim rijecima, Crna Gora se posljednjih godina sve vise suocava sa intenzivnim i prekomjernim koriscenjem prirodnih resursa na racun odredjenih interesnih grupa.

"Kapital se slio u ruke pojedinaca i postavlja se pitanje na koji nacin je doslo do prekomjernog koriscenja resursa. A sa druge strane, stete u zivotnoj sredini i stete po gradjane su ogromne" ocijenila je Kovacevic.

Ona je kazala da su rijeke na sjeveru Crne Gore pregradjene, a, kako je naglasila, od megalomanskih investicija nisu postedjena ni zasticena podrucja.

"Otvoreno se govori o nekim rjesenjima turistickih vila, za komercijalne usluge, sa bazenima, heliodromima. Da li je to nesto sto bi trebalo da bude dio ekoloske drzave", upitala je Kovacevic.

Direktor istrazivackog centra Mreze za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Dejan Milovac, kazao je da Predlog zakona o planiranju prostora i izgradnji ostavlja prostor za korupciju i suzava mogucnost da gradjani kontrolisu donosenje odluka.

"Ukoliko ovakav zakon bude usvojen i pocne da se primjenjuje, Vlada ce imati odrijesene ruke da sve interese i megalomanske projekte strateskih investitora dovede do kraja, bez mnogo mijesanja lokalnih uprava na cijim teritorijama ce to da se desava", kazao je Milovac.

Usvajanje zakona o planiranju prostora bi, prema njegovim rijecima, stvorilo "apsolutnu urbanisticku stihiju".

"Jednostavno nece postojati niti jedna prepreka za bilo koga ko bude odlucio da prostor definise po svom nahodjenju, a ne u skladu sa javnim interesom. Rjesenja koja donosi zakon su prije svega u pojedinacnom, a ne u javnom interesu", istakao je Milovac.

On je najavio da ce MANS apelovati na poslanike, struku i NVO da pruze otpor, a od Skupstine ce, kako je dodao, traziti da se zakon o planiranju prostora vrati na javnu raspravu.

Izvrsna direktorka Centra za zastitu i proucavanje ptica, Jovana Janjusevic, istakla je da Predlog zakona o planiranju prostora i izgradnji nije usaglasen sa propisanim mehanizmima zastite prirode.

"Stice se utisak da autor ovih zakonskih rjesenja gotovo uopste nije konsultovao Zakon o zastiti prirode, a da ne govorimo o cinjenici da se na taj nacin grubo ogrijesio o sve one mehanizme koji su osmisljeni sa ciljem zastite prirode", rekla je Janjusevic.

Ona je navela da zakon ne prepoznaje ekolosku mrezu Natura 2000.

"Imajuci u vidu znacaj definisanja granica buducih Natura 2000 podrucja, cija adekvatna zastita predstavlja uslov ulaska Crne Gore u Evropsku uniju (EU), postavlja se pitanje na koji nacin predlozeni Zakon moze istu prostorno tretirati, a da je apsolutno i ne prepoznaje", rekla je Janjusevic.

Prema njenim rijecima, novi zakon ne prepoznaje kategorije koje je definisao Zakon o zastiti prirode, vec „izdvaja samo jednu kategoriju nacionalno zasticenih podrucja i to nacionalne parkove i jednu od medjunarodno prepoznatih kategorija UNESCO“.

"Iz ovoga je dalje nejasno sta je sa ostalim kategorijama nacionalno zasticenih podrucja poput strogog rezervata prirode, posebnog rezervata prirode, parka prirode, spomenika prirode i predjela izuzetnih odlika", kazala je Janjusevic.

Predstavnica Ministarstva odrzivog razvoja i turizma, Brankica Cmiljanovic, kazala je da Crna Gora prati savremene trendove u oblasti zastite zivotne sredine.

"To cinimo na nacin sto usvajamo pravnu tekovinu EU, primjenom medjunarodnih ugovora, unapredjenjem ucesca javnosti i transparentnosti svega onoga sto proizilazi iz domace zakonske regulative", porucila je Cmiljanovic.

Tekst je dio projekta "Jacanje kapaciteta za bolju zivotnu sredinu u Crnoj Gori" kojji realizuje nevladina organizacija Green Home a koji se finansira od strane Evropske unije kroz predpristupnu IPA podrsku.


 

10 June 2018 14:08 pm
Steta zbog neovlascene ptorosnje visa od deset miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - U Crnoj Gori je prosle godine neovlasceno preuzeto oko dva miliona kilovat sati (kWh) elektricne energije, zbog cega je Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) imao direktnu stetu od preko osam miliona EUR, a drzavni budzet vise od dva miliona EUR. Rukovodila... >> Opsirnije >>


28 March 2018 14:34 pm
Utvrdjen redosljed kandidata na izbornoj listi

Podgorica, (MINA) - Kandidat Prave Crne Gore, Marko Milacic, bice prvi na izbornoj listi na predsjednickim izborima, odluceno je zrijebom koji je danas obavljen u Skupstini Crne Gore. Na drugom mjestu je kandidat veceg dijela opozicije Mladen Bojanic, a na trecem predstavnik Stranke pravde i p... >> Opsirnije >>


28 March 2018 14:33 pm
Medjusobno napadanje nece biti zaobidjeno u izbornoj kampanji

Podgorica, (MINA) - Medjusobno napadanje i optuzivanje je dobro oproban recept za dobijanje podrske u Crnoj Gori, pa nece ni ovog puta biti zaobidjen u izbornoj kampanji, ocijenila je izvrsna direktorka Politikon mreze, Jovana Marovic. Ona smatra da ce kampanja za predsjednicke izbore, koji ce... >> Opsirnije >>


28 March 2018 14:30 pm
U februaru naplaceno 46,32 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Uprava carina je u februaru naplatila 46,32 miliona EUR neto prihoda, 19,86 odsto vise nego u istom proslogodisnjem periodu. Prema podacima objavljenim na sajtu Uprave carina, od ukupno naplacenih prihoda u februaru, na porez na dodatu vrijednost (PDV) pri uvozu se... >> Opsirnije >>


28 March 2018 14:29 pm
Nerijeseno pod Goricom

Podgorica, (MINA) - Fudbalska reprezentacija Crne Gore igrala je veceras u Podgorici, u prijateljskom mecu, sa Turskom nerijeseno 2:2. Crnogorski fudbaleri igrali su nerijeseno i prije cetiri dana u Nikoziji protiv Kipra (0:0). Naredni prijateljski mec odigrace 28. maja u gostima sa Bosnom ... >> Opsirnije >>


12 March 2018 14:44 pm
Pozvali SDP da povuce predsjedniku kandidaturu

Podgorica, (MINA) - Gradjanski pokret URA pozvao je Socijaldemokratsku partiju (SDP) da pokaze politiku sirinu i odgovornost prema gradjanima Crne Gore i povuce najavljenu predsjednicku kandidaturu, kako bi opozicija zajednikim snagama pobijedila Demokratsku partiju socijalista (DPS). U reagova... >> Opsirnije >>


12 March 2018 14:43 pm
Ostvarili najbolji rezultat u istoriji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni avio-prevoznik, Montenegro Airlines (MA), ostvario je u prosloj godini jedan od najboljih rezultata u svojoj istoriji, saopstio je izvrsni direktor Zivko Banjevic i dodao da u ovogodisnjem ljetnjem periodu planiraju povecanje broja rotacija prema stalnim i s... >> Opsirnije >>


12 March 2018 14:42 pm
Radmila Petrovic nova predsjednica

Podgorica, (MINA) - Bivsa rukometasica Radmila Petrovic nova je predsjednica Upravnog odbora Buducnosti, odlcueno je na Skupstini tog zenskog rukometnog kluba. Ona je na funkciju izabrana jednoglasno. Petrovic je na elu kluba zamijenila Predraga Boskovica, koji je na Skupstini podnio ostav... >> Opsirnije >>


22 February 2018 10:48 am
Svjetski i regionalni mediji o eksploziji u Podgorici

Podgorica, (MINA) - Najznacajniji svjetski i regionalni mediji pisu danas o napadu bombom na ambasadu Sjedinjenih Americkih Drzava (SAD) u Podgorici. Novinska agencija Reuters u informaciji na naslovnoj strani, pozivajuci se na Vladu, pise da je nepoznata osoba bacila eksplozivnu napravu, vjero... >> Opsirnije >>


22 February 2018 10:37 am
Rade na identifikacije osobe koja je bacila bombu

Podgorica, (MINA) - Crnogorska policija intenzivno radi na identifikaciji osobe koje je bacila bombu u dvoriste Ambasade Sjedinjenih Americkih Drzava (SAD) u Podgorici, nakon cega je izvrsila samoubistvo Iz Uprave policije su kazali da je sinoc oko ponoci Dezurnoj sluzbi Centra bezbjednosti (C... >> Opsirnije >>


 

 

24 September 2018 11:04 am
Otkupljeno više mlijeka
24 September 2018 10:04 am
Surgutneftegas spreman da pređe na euro
24 September 2018 09:31 am
Skraćuju radno vrijeme da bi izbjegli otpuštanja
24 September 2018 08:57 am
WhatsApp uskoro nedostupan milionima
24 September 2018 08:20 am
Kompanije prebacuju proizvodnju iz Kine
24 September 2018 08:04 am
SAD odlučne da pobijede
24 September 2018 07:51 am
Najava događaja za 24. septembar
24 September 2018 07:50 am
Cijene električne energije EPEXSPOT-a
24 September 2018 07:49 am
Cijene metala COMEX/NYMEX-a
24 September 2018 07:48 am
Kursna lista za 24. septembar
24 September 2018 07:46 am
Cijena nafte, lož ulja i prirodnog gasa OPEC-a
24 September 2018 07:04 am
Dali preporuke PU
23 September 2018 21:07 pm
Najava događaja za 24. septembar
23 September 2018 20:59 pm
Pregled vijesto do 21 sat
23 September 2018 16:17 pm
Dolar oslabio drugu sedmicu zaredom
Svi naslovi... 
 MINA  
24 September 2018 11:01 am
Pažin: Uskoro spremni za zatvaranje osam poglavlja
24 September 2018 10:23 am
Izložba fotografija Američkog Crvenog krsta
24 September 2018 10:01 am
Erdogan: Uvešćemo sigurne zone u Siriji
24 September 2018 09:17 am
Bošković u posjeti Azerbejdžanu
24 September 2018 09:10 am
Dopuna najave za 24. septembar
24 September 2018 08:57 am
Grabar-Kitarović: Makedonija pripada EU i NATO
24 September 2018 08:29 am
Poginula jedna osoba
24 September 2018 07:51 am
Nikolić: Optužbe netačne i politički nekulturne
24 September 2018 07:39 am
Najava događaja za 24. septembar
24 September 2018 07:37 am
Počinje postupak za imenovanje OIK-a u Tuzima
24 September 2018 07:35 am
Poslanička grupa prijateljstva Srbije u Crnoj Gori
24 September 2018 07:29 am
Isključenja struje u više opština
24 September 2018 07:14 am
Mogući sitni odroni na sjeveru
24 September 2018 07:08 am
Na sjeveru kiša
23 September 2018 22:50 pm
Ubjedljiv poraz Budućnost Volija
Svi naslovi... 
 
 

 

 

© Copyright MINA - 1999 - 2010. Sva prava zadržana
designed by MNDesign Web Studio, 1999-2010 ....
webmaster